Declarații contradictorii. Victor Ponta, între demisia sau revocarea lui Relu Fenechiu
Premierul, prins de jurnaliști la evenimentele organizate pentru Ziua Fraței, a făcut o serie de declarații în care a folosit termenii „demisie” și „revocare” în privința lui Relu Fenechiu.
„Am vorbit și acum trei minute cu domnia sa, mi-a spus încă o dată, mi-a confirmat că își dă demisia, că nu vrea să continue, motiv pentru care, am vorbit și cu președintele, voi transmite documentele”, a afirmat premirul Victor Ponta, proaspăt desemnat ministru interimar al Transporturilor.
Înștiințat de jurnaliști că deja a fost semnat decretul de revocare, premierul a precizat că termenul de revocare este cel folosit în Constituție, chiar în cazul depunerii demisiei.
Victor Ponta a afirmat că Relu Fenechiu nu a putut scrie propiu-zis demisia, pentru că nu era în București, însă l-a anunțat telefonic pe șeful Cabinetului.
„Domnul Fenechiu, în urma discuției cu mine, și-a dat demisia, există un singur termen, revocarea”, a afirmat premierul.
După doar câteva minute, premierul s-a contrazis, spunând că a trimis la Cotroceni hârtiile privind demisia lui Relu Fenechiu.
„Eu vă spun ce am vorbit acum trei minute din nou cu domnul Fenechiu, am vorbit acum două ore, hârtiile au plecat și dacă s-au și semnat, cu atât mai bine”, a declarat Victor Ponta.
„Da, poate să-și dea demisia spunându-mi mie la telefon”, a precizat premierul.
„În urma discuției mele de acum două ore, după ce s-a dat sentința, discuție reconfirmată în urmă cu trei minute, domnul Fenechiu m-a anunțat foarte clar că nu dorește să continue în funcția de ministru, asta înseamnă demisie, mi-a spus încă o dată cuvântul demisie, eu am făcut documentele, în baza articolului 85, aliniat 2 din constituție, am trimis documentele, am și vorbit cu președintele la telefon înainte să le trimit, dacă le-a și semnat nu pot să știu, pentru că eram aici (recepție de ziua Franței – n.r.)”, a afirmat premierului.
Articolul 85, aliniatul (2), din constituție prevede că „în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”.
Premierul a spus că nu a vorbit deocamdată cu copreședintele USL Crin Antonescu, însă a confirmat că următorul ministru va fi desemnat tot din rândurile liberalilor, a spus Victor Ponta.
El are 45 de zile la dispoziție pentru a-i propune un nou nume președintelui pentru funcția pe care o deține interimar.
Citiți și: DOSARUL TRANSFORMATORUL. Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare
„A fost un ministru foarte bun și foarte eficient”
„Sigur că îmi pare rău de Relu Fenechiu, dar eu nu cunosc ce e în dosar și nu am vorbit niciodată despre dosar, pentru că nu am cum să mă pronunț pe ceva ce nu știu. V-am spus strict personal că a fost un ministru foarte bun și foarte eficient domnul Fenechiu, îmi pare rău că nu mai face parte din Guvern, dar în viața politică... e o viață periculoasă”, a spus premierul, lăudându-l pentru deblocarea unui program european.
„Acum s-a pronunțat un judecător, sigur, domnul Fenechiu este în continuare prezumat nevinovat până la sentința definitivă și irevocabilă, dar din punct de vedere politic nu putea să mai continue în funcție, era un lucru pe care l-am anunțat și eu, și el de foarte mult timp”, a subliniat Victor Ponta.
Citiți și: AFP: Relu Fenechiu, primul ministru în funcţie condamnat la închisoare în România
Succesiunea evenimentelor, minut cu minut
Ora 15.20. Instanța supremă pronunță sentința de condamnare la cinci ani de închisoare.
Ora 15.38. Premierul Victor Ponta anunță că Relu Fenechiu a demisionat și că va asigura interimatul la Transporturi.
Ora 15.41. Victor Ponta confirmă pentru Digi24 ca Relu Fenechiu a demisionat din Guvern.
Ora 16.43. Relu Fenechiu declară pentru Gândul ca nu și-a dat demisia, așteptând să discute sâmbată cu premierul.
Relu Fenechiu se apără: „Dacă până acum am tăcut voi aduce și în public dovezile clare că tot ceea ce mi se întâmplă este demn de Burkina Fasso”.
Ora 18.02. Preşedintele Traian Băsescu semnează decretul de revocare a lui Relu Fenechiu. Conform Constituţiei, revocarea înseamnă demiterea ministrului respectiv de către premier. În cazul demisiei, decretul este pentru vacantarea postului respectiv.
Ora 18.10. Premierul insistă că Relu Fenechiu a demisionat. Victor Ponta spune că a discutat cu el din nou şi că ministrul a demisionat verbal. Premierul declară că va trimite la Palatul Cotroceni documentele necesare: „În Constituție spune doar de revocare dar domnul Fenechiu nefiind în București nu putea să scrie efectiv documentele, ci a vorbit cu mine și mi-a confirmat acum două minute că a fost interpretat greșit. Poate să își dea demisia spunându-mi mie la telefon”.
Premierul află de la ziarişti că preşedintele a semnat deja decretul de revocare. Și spune că deja a trimis documentele despre care în urmă cu câteva secunde declara că le va trimite.
Ce prevede legea
Președintele l-a revocat pe Relu Fenechiu, la propunerea premierului, în baza mai multor articole din Constituție și din legea de organizare a Guvernului.
„În temeiul prevederilor articolelor 85 alin. (2), 100 alin.(1) şi 106 din Constituţia României, precum şi al articolelor 5 şi 7 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere propunerea primului-ministru, se revocă din funcţie domnul Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor”, se arată însă în decretul de azi.
Pe de altă parte, în 2007, preşedintele Traian Băsescu a semnat „Decretul pentru constatarea vacanţei unui post de membru al Guvernului prin demisia domnului Tudor-Alexandru Chiuariu, ministrul Justiţiei”.
Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor face diferența dintre demisie și revocare:
„Art. 5. - Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului şi a demiterii în condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (2).
Art. 6. - Demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii.
Art. 7. - (1) Revocarea din funcţia de membru al Guvernului se face de Preşedintele României, prin decret, la propunerea primului-ministru.
(2) Revocarea are loc în caz de remaniere guvernamentală.
Art. 8. - (1) În cazul în care încetarea calităţii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, a pierderii drepturilor electorale, a incompatibilităţii, a decesului şi în alte situaţii prevăzute de lege, Preşedintele României, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta şi declară vacantă funcţia de membru al Guvernului.
(2) În cazul în care un membru al Guvernului a fost condamnat penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau averea sa a fost declarată, în tot sau în parte, ca fiind dobândită în mod ilicit, printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă, el este demis de Preşedintele României, la propunerea primului-ministru.”
- Etichete:
- traian basescu
- victor ponta
- crin antonescu
- relu fenechiu
- demisie
- ministerul transporturilor
- revocare
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News