Creşterea accizelor cu 33 de procente de la 1 septembrie duce nivelul accizei la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa. Este cea mai mare creştere din istoria României, apreciază specialiştii care trag un semnal de alarmă: dat fiind că la acciză se aplică şi TVA, preţurile la raft ar putea fi mai mari cu 25-30%. Nici ţuica produsă în gospodăriile oamenilor pentru consumul propriu nu scapă de aceste accize mărite. Tot de la 1 septembrie, bijuteriile din aur, cu excepţia verighetelor intră în catogoria produselor de lux.
De la 1 septembrie, acciza pentru băuturi va creşte cu 33%, de la 750 la 1.000 de euro la suta de litri alcool pur. Este una dintre cele mai mari creşteri din istoria României şi chiar din Europa. Ţuica produsă în gospodăriile oamenilor pentru consumul propriu va fi şi ea supusă accizelor mărite.
Bijuteriile din aur, cu excepţia verighetelor, vor intra în categoria produselor de lux şi li se va aplica o acciză de un euro/gram pentru bijuteriile de până la 14k şi de 2 euro/ gram, pentru cele de peste 14k.
La blănurile naturale, accizele vor fi calculate în funcţie de valoarea confecţiilor. De exemplu, pentru o haină de blană de până la 1.500 de euro se va plăti o acciză de 50 de euro. Însă, dacă haina costă mai mult de 6.000 de euro taxa creşte la 1.200 de euro.
Maşinile cu capacitate cilindrică egală sau mai mare de 3.000 centimetri cubi, indiferent dacă sunt noi sau rulate, vor avea o acciză de un euro/cmc, inclusiv pentru persoane fizice.
De la 1 septembrie, taxa de mediu va fi achitată şi pentru maşinile dobândite prin partaj.
Accize noi vor plăti şi cei care îşi cumpără bijuterii de platină, iahturi, arme de vânătoare sau de uz personal.
Pentru velierele cu lungimea mai mare de opt metri se va percepe o taxă de 500 de euro pe fiecare metru liniar. Iar pentru iahturile cu motor de peste 100 de cai putere, acciza va fi de 10 euro pe fiecare cal putere suplimentar.
Taxa pe maşini de lux ar urma să aducă un milion de euro la buget
Noua acciză care va fi aplicată maşinilor de lux de la 1 septembrie va fi a treia taxă auto care ia în considerare capacitatea cilindrică, după timbrul de mediu şi impozitul auto. Taxa plătită pentru maşinile de lux va aduce la buget aproape un milion de euro, potrivit calculelor Digi24.
Cei mai afectaţi de această măsură vor fi posesorii de maşini la mâna a doua. În cazul lor, acciza va avea o pondere mai mare raportat la valoarea autoturismului.
Pentru a compensa scăderea TVA la pâine de la 24 la 9 la sută, Guvernul va introduce accize în cazul mai multor categorii de produse de lux. De noua măsură nu vor scăpa nici maşinile puternice.
Noua acciză nu este privită cu ochi buni de reprezentanţii târgurilor auto, în care se vând maşini la mâna a doua.
În prezent, tot în funcţie de capacitatea cilindrică, se plăteşte impozitul auto anual şi timbrul de mediu. În plus, jumătate din preţul carburantului din România este reprezentat de taxe şi accize.
Potrivit datelor Digi24, noua acciză de lux va fi aplicată anual la aproape 1.000 de maşini.
De exemplu, în 2012, numărul maşinilor de peste 3 litri înmatriculate în România era de 375 de autoturisme noi şi 650 de autoturisme la mâna a doua.
La o acciză medie de 1.000 de euro aplicată la 1.000 de maşini, rezultă că statul va încasa într-un an aproape un milion de euro.
La finalul primelor şapte luni, în România s-au înmatriculat 30.000 de maşini noi, în scădere cu 23%. În schimb, numărul autoturismelor rulate aflate la prima înmatriculare a crescut cu 43% şi a ajuns la 127.000 de maşini.
Nu mai puţin de 20 de taxe noi au fost introduse în ultimul an şi jumătate.