Firma din București care a câștigat licitația s-a angajat să planteze gazon, gard viu, arbori şi arbuşti pe o suprafață de 12 hectare.
Lucrarea a început în iunie 2012 și s-a finalizat la 30 iunie anul acesta. Până în 2017 este în garanție, însă în contract nu se specifică cine se ocupă de întreținere. Neîngrijit, acum 60 la sută din spațiu verde este compromis.
„Mare parte din gardul viu a suferit din cauza temperaturilor foarte ridicate. Noi facem tot posibilul să remediem anumite situații pe care le întâlnim în teren”, spune Otilia Stoica, Direcția de Dezvoltarea Serviciul Spații Verzi Focșani.
Localnicii sperau ca, odată terminate lucrările, să se bucure de verdeață și curățenie.
- Bătaie de joc în stil mare, dar bătaia de joc a fost de la început, că ne-a stricat ce-am avut.
- Au tăiat iarba după Paști și au lăsat-o așa grămezi, noi am cărat toată iarba.
- Au venit odată, de două ori, toată vara, atât, nimic, am plătit noi de am cosit aici. Ei n-au cosit nimic.
Municipalitatea spune că nu va plăti firmei ultima tranșă din contract, de 500.000 de lei, și se gândește să o acționeze în instanță.
„Consider că nu s-au finalizat lucrările, atâta timp cât spațiile verzi nu sunt spații verzi. În contract și în caietul de sarcini nu este stipulat foarte clar cine realizaează întreținerea acestor spații verzi în perioada de garanție, mai exact până la 30 iunie 2017”, declară Cristi Misăilă, primarul municipiului Focșani.
„Eu nu știu de această garanție. Este în responsabilitatea primăriei să aibă grijă timp de 5 ani de acest spațiu, fiind pe fonduri europene”, afirmă Mircea Aldescu, director firma care a executat lucrarea.
Deși este nemulțumită de cum a fost realizat proiectul, luna trecută primăria a recepționat lucrarea pentru a nu pierde banii de la Uniunea Europeană. Managerul de proiect este însă cercetat acum de comisia de disciplină pentru că nu a observat această scăpare din contract.