În România, prima unitate specială de luptă antiteroristă a fost înfiinţată în 1977. USLA a făcut parte din structura Ministerului de Interne, până în 1990, când misiunea ei a fost preluată de unitatea antitero din SRI. În premieră, Digi24 a filmat armele cu care trupele speciale ale României au luptat împotriva terorismului.
Brigada antitero încă mai păstrează armele pe care le aveau în dotare luptătorii USLA în anii ‘70-’80. Pistoalele sunt acum doar piese de muzeu.
Lucian, ofiţer al brigăzii antitero a SRI: „Arată puţin mai ciudat datorită patului din dotare. Acest pat era ataşabil. Pistolul are un mod dual de funcţionare. Pentru a executa un foc atutomat care implică un grad ridicat de precizie, se ataşa acel pat pentru fixare mai bună în umăr.”
Una dintre principalele misiuni ale USLA era siguranţa zborurilor civile. Ofiţeri înarmaţi, numiţi şoimari, erau trimişi în secret la bordul aeronavelor. Femeile din unitatea antitero primeau armament special.
Lucian, ofiţer al brigăzii antitero a SRI: „Pistoalele acestea mici, ca şi pistolul Carpaţi, intrau în dotarea şoimarilor, îndeosebi luptătorii de sex feminin. Pot fi uşor disimulate pe corpul luptătorului şi astfel nu atrăgeau atenţia şi nu-şi deconspirau calitatea.”
În anii ‘80, ofiţerii s-au specializat în dezamorsarea bombelor şi detectarea exeplozibililor când au primit prima trusă pentru aceste misiuni. Atunci, echipamentele încăpeau într-o valiză. Acum ele sunt montate pe hainele luptătorului.
Lucian, ofiţer al brigăzii antitero a SRI: „Deşi poate părea rudimentară acestă trusă, la nivelul anilor ‘80, când dota echipele de intervenţie pirotehnică, constituia un vârf tehnologic. Este vorba despre un detector de explozibil şi atmosferă nocivă. Se prelevau diverse probe. Acesta este cartuşul în care se preleva proba şi se făcea detecţia explozibilului.”
După revoluţie, Trupele USLA au fost înlocuite de Brigada Antitero a SRI, care are armament de ultimă generaţie.
Bogdan, ofiţer al brigăzii antitero a SRI: „La început a fost achiziţionat modelul Glock 17L care avea o ţeavă lungă, asemănătoare cu ţeava folosită de luptătorii USLA pe pistoale. După care am revenit la pistoalele Glock 17.”
La sediul Brigăzii Anitero sunt păstrate şi arme capturate de la suspecţii de terorism prinşi în România. Poveştile lor sunt încă secrete de stat.
Sursa: Digi24