„Este un act terorist, un act de violență, un act de război. Nu mi se parte foarte oportună discuția legată de islamism, mulsulmani, relații culturale, istorice. Un act terorist se explică prin el însuși. În condițiile în care găsim o reverberație, o prelungire: poate jurnaliștii respectivi și-o meritau, deja oferim celor care au generat o astfel de agresivitate un soi de bonus de nuanță de interpretare. E un act la care se răspunde. Sigur, care ar trebui prevenit, dar în condițiile în care nu au reușit să îl prevină, se reprimă. Alte conotații nu le merită și, indiferent de asociere, actul terorist în sine nu poate să își găsească nicio explicație”, a comentat Cristian Diaconescu.
Fostul ministru de Externe Titus Corlățean a explicat, la rândul său, că „mii de jihadiști, extremiști, teroriști au fost monitorizați pe teritoriul francez. Nu e un lucru extrem de simplu să îi monitorizezi și să previi”.
„Nu există eliminarea riscului 100%. L-am ascultat cu atentie pe Francois Hollande spunand că în săptămânile și lunile anterioare au fost alte câteva tentative care au fost dejucate. Ele nu au fost făcute publice probabil pentru rațiuni de natură operativă, de intelligence, pentru a nu panica populația. În multe alte cazuri, autoritățile franceze au reușit să prevină. A apărut acest caz dramatic, unde nu a fost posibil, și în astfel de situații intervine, în termeni de acțiune operativă și juridici, reprimarea. Nu există altă soluție”, a spus el.
Cei doi foști miniștri au arătat că mii de cetățeni sau rezidenți din țările Europei Occidentale au fost racolați de grupările extremiste și au plecat în în special în Irak și Siria, unde au fost instruiți. Mulți dintre aceștia se întorc în Europa.
„Pentru că unii dintre combatanți s-au întors sau se vor întoarce în Europa fiind foarte bine pregătiți, având la activ foarte multe crime oribile. Deci un risc pentru o Europă cu un anumit sistem de valori democratice, o anumită cultură, care diferă de cultura din Orientul Mijlociu”, avertizează Titus Corlățean. Acești combatanți acționează în celule mici și autonome, greu de monitorizat și de depistat, pentru că nu fac parte dintr-o rețea clasică, a mai spus el.