La poliție a fost deschisă o anchetă internă după crima de la metrou. Șeful Poliției Capitalei spune că la ei nu au ajuns informații despre apelul la 112 făcut de prima victimă a presupusei ucigașe. Câteva ore mai târziu, o tânără a murit împinsă pe șinele metroului, în stația Dristor 1. Pe de altă parte, STS anunță că apelul a fost înregistrat la ora 16.31 și că a sesizat Parchetul Militar în legătură cu operatoarea care a preluat apelul.
ACTUALIZARE. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a anunțat că a sesizat Parchetul Militar privind eventuale încălcări ale legii de către operatoarea 112 care a preluat apelul telefonic privind tentativa de omor de la staţia de metrou Costin Georgian.
Citește și ”De ce trebuie să le fim recunoscători lui Nicolicea, Iordache și Dragnea”
În cazul agresiunii de la staţia Costin Georgian, la Centrul de Primire Apeluri de Urgenţă 112 Bucureşti-Ilfov a fost recepţionat un singur apel telefonic, la ora 16:31:15, cu o durată totală de 2 minute şi 2 secunde, potrivit unui comunicat de presă al STS.
În ceea ce privește crima din staţia de metrou Dristor 1, primul apel a venit la ora 19:56:52 şi a fost transferat la dispeceratele de urgenţă ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, arată STS.
„Nu am primit niciun apel de la 112”, a spus Nicu Dragoș Orlando, șeful Poliției Capitalei.
Orlando a spus că la ora 16.46 ofițerul de serviciu a fost apelat de către o angajată Metrorex, la care se prezentase victima, împreună cu socrul acesteia. Polițistul i-a spus acesteia să se prezinte la sediul Poliției Metrou de la stația Unirii.
La ora 17.13, tânăra și socrul acesteia au ajuns la sediul Poliției Metrou, unde ofițerul de la grupa operativă care era de serviciu în acel moment avea pe altcineva în audiență, victimă a unui furt.
Tânăra a fost audiată între orele 17.45 -18.00. Au fost vizionate imaginile de pe camerele de supraveghere. Din cele 22 de camere aflate în stația Costin Georgian, doar una a surprins tentativa de omor.
„S-a încercat identificarea unor cadre cu fizionomia agresoarei. În acest interval, polițistul a întrebat partea vătămată detalii cu privire la ce s-a întâmplat, dacă se cunoșteau, dacă există persoane care ar putea fi suspectate de această faptă, descrierea amănunțită a agresoarei – semnalmente, îmbrăcăminte. În timpul acestor activități a fost anunțată fapta de la stația de metrou Dristor 1. Până în momentul sesizării ei nu a fost primit în dispeceratul Poliției Capitalei niciun apel la 112 prin care să se anunțe sau reclame tentativa de omor de la Costin Georgian ”, a spus Orlando.
Orlando a mai spus că, în timpul cercetărilor privind decesul tinerei de 25 de ani în stația Dristor 1, a apărut ipoteza că există o legătură între acesta și incidentul de la Costin Georgian. Atunci s-a decis ca în stațiile de metrou să patruleze polițiști, iar trenurile să încetinească la intrarea în stații. Tot atunci au fost transmise presei imagini de pe camerele de supraveghere cu presupusa agresoare.
Șeful Poliției Capitalei a mulțumit presei și bucureștenilor pentru cooperarea lor.
„E pentru prima dată când am simțit aproape pe toți cetățenii Capitalei. Am traversat acest moment greu împreună și am reușit într-un timp scurt să ajungem să reținem această autoare”, a mai spus Orlando.
Ancheta a fost deschisă după ce tatăl fetei care a supraviețuit tentativei de crimă în stația Costin Georgian spune că fiica sa a aşteptat două ore pentru a putea depune plângere la Poliţie.
„Un şoc pentru toţi. În 45 de minute am sunat la 112. Şi 112 m-a trimis la Costin Georgian să investighez eu, ca părinte. E posibil aşa ceva? (...) Am spus la 112 că fata a fost împinsă intenţionat în faţa metroului, iar doamna de acolo mi-a spus să merg la metrou, că au poliţia lor”, a spus tatăl fetei.
La scurt timp după această declarație, ministrul de Interne, Carmen Dan, a vorbit despre „sincope” în funcționarea serviciului de apeluri de urgență.
„E o anchetă în derulare, n-aș vrea să mă pronunț eu acum, la cald, însă din ceea ce am văzut eu, polițiștii, din momentul când au fost sesizați – se cunoaște deja că a fost o oarecare sincopă după apelul pe 112, dar de la ora 17.15, când au fost sesizați și au început procedura de audiere, eu cred că este destul de justificată această prezentare a procedurilor”, a spus ministrul.