Ministrului i s-a cerut să se pronunțe asupra unor comentarii făcute atât deVocea Rusiei, cât și de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care îl vizau direct. „Sunt, într-adevăr, declarațiile unui vicepremier rus, Rogozin, al cărui profil mai nervos îl cunoaștem”, a menționat Corlățean.
Replicile mai acide de la Moscova au venit în urma unor declarații făcute de ministrul Corlățean la Digi24 pe marginea intenției Rusiei de a deschide un consulat la Tiraspol.
Ministrul a reamintit declarațiile făcute la Digi24 - că România așteaptă să se pronunțe mai întâi Republica Moldova - dar a explicat că un astfel de consulat ar putea pune o problemă în materie de drept internațional, din moment ce este vorba despre un teritoriu separatist nerecunoscut internațional.
„Cine merge împotriva principiilor dreptului internațional cu astfel de declarații are o problemă de credibilitate”, a spus ministrul Corlățean. „Poate că vicepremierul rus ar putea să ne explice din această perspectivă de ce, de exemplu – și nu neapărat nouă, României, ci Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei – de ce Federația Rusă nu avansează cu executarea a două hotărâri pronunțate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului: în primul caz, din 2004, așa-numitul caz Ilașcu și ceilalți, și respectiv cea de-a doua hotărâre, din 2011, cazul Ivanțoc și alții împotriva Federației Ruse și a Republicii Moldova. De ce atunci când Curtea Europeană spune foarte clar care a fost rolul Armatei a 14-a a Federației Ruse în responsabilitatea pe care și-au asumat-o declanșând conflictul transnistrean, de ce nici după atâția ani aceste hotărâri nu sunt executate?”, s-a întrebat șeful MAE.
„Și vreau să vă spun că hotărârile CEDO sunt obligatorii din punct de vedere juridic și trebuie respectate”, a punctat Titus Corlățean.
Un student stagiar de la MAE poate răspunde, eventual, Vocii Rusiei
În ceea ce privește comentariile de la Vocea Rusiei, șeful diplomației a sugerat că nu merită să le acorde importanță: „Dacă ar fi să mă refer la reportajele acestui post de radio, eventual voi cere unui consilier de-al meu sau unui student stagiar de la biroul de presă al Ministerului de Externe să dea replici unui post de radio, fie el și din Rusia. Mă interesează mai puțin aceste aspecte. Pe de altă parte, mă interesează cum se poate realiza un dialog politic funcțional cu Federația Rusă”, a spus șeful diplomației române.
Ministrul a calificat relația din prezent cu Rusia drept o „relație ameliorabilă”, dar a precizat că pentru anul viitor își propune un dialog politic presupunând o întâlnire la un anumit nivel. Întrebat dacă are în vedere o întâlnire la nivel de premieri, Corlățean a răspuns că e preferabil să treacă mai întâi alegerile.
Ministrul a precizat că vede necesară o întâlnire cel puțin la nivel de șefi ai diplomației, dacă nu la un nivel mai înalt. O astfel de întâlnire trebuie însă bine construită, nu se pregătește „pe picior”, a accentuat Corlățean.
Pe de altă parte, el a arătat că România nu trebuie să joace numai cartea bilaterală cu Rusia, ci să țină cont că este membră a Uniunii Europene, iar Rusia este interesată de un dialog cu UE mai ales în problema vizelor și a energiei.
Urmăriți declarațiile ministrului Titus Corlățean în materialul video atașat. Emisiunea „Ediție de campanie”, găzduită de Elena Vijulie, se difuzează pe perioada campaniei în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00.