„În Finlanda avem o capitală importantă, unde avem părţi bune, dar avem şi dificultăţi, gen mai avem conaţionali care mai sunt pe acolo şi generează nişte reacţii din partea finlandezilor. Mai e şi o atitudine constantă - în ultima vreme nu atât de vizibilă - pe chestiunea legată de Schengen. Or, o astfel de capitată trebuie tratată profesionist din punctul de vedere al reprezentării diplomatice. Şi de acolo ne-au venit cel puţin câteva chestiuni care m-au uimit profesional", a spus Titus Corlăţean la un post de televiziune.
Ministrul de Externe s-a arătat contrariat de faptul că Avramescu a cerut să renunţe la comunicarea pe cifru şi s-a opus trimiterii unui ataşat pe probleme de muncă.
"Înseamnă că nu are obiectul muncii şi nu are ce face şi nu are ce scrie. În orice capitală europeană pot apărea lucruri pe care nu le dai în clar, pe inforgramă, le dai pe un cifru. Şi atunci are o mare problemă profesională. Şi o altă chestiune, care iarăşi m-a uimit: s-a opus la trimiterea ataşatului de muncă din partea Guvernului României. Ministerul Muncii a decis că avem nevoie, avem probleme cu românii de acolo, trebuie să fie un om, aşa cum există şi în alte capitale europene, care să se ocupe de reinserţia socială, de relaţia cu autorităţile respective, pe problemele sociale, muncă. Or, nu avea competenţa să îndrăznească să se opună la aşa ceva", a spus ministrul.
Acesta a adăugat că problema va fi clarificată rapid. „Îl voi invita pe domnul ambasador să vină puţin acasă, să discutăm modul în care îşi îndeplineşte mandatul de reprezentare a intereselor României", a spus Corlăţean.
Cătălin Avramescu, apropiat şi susţinător al preşedintelui Traian Băsescu, a fost şef al Cancelariei Prezidenţiale înainte de a deveni ambasador în Finlanda. Decretul de rechemare din post a unui ambasador, ca și cel de numire, trebuie semnat de președinte.