Bâlbele, lipsa de coordonare şi ineficienţa operaţiunii de salvare de luni au curmat două vieţi. Deşi consideră că vinovat pentru cele întâmplate este şi Ministerul de Interne, premierul a decis să îl demită pe secretarul de stat, dar nu şi pe Radu Stroe. Este însă posibil să nu scape la fel de ieftin de judecata propriului partid. Crin Antonescu spune că liberalul se face vinovat de o comunicare „catastrofală” şi că se impun măsuri radicale. Liderul PNL a criticat-o şi pe Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, pentru comunicarea slabă.
„Îmi reproșez că s-a întâmplat în timpul mandatului meu nenorocierea asta”. Este una din declaraţiile ministrului Radu Stroe care l-au determinat pe şeful său de partid să anunţe măsuri radicale în ceea ce-l priveşte.
„Cu tot respectul pentru domnul Stroe şi cu toată colegialitatea, este un exemplu de comunicare catastrofală, de natură să stârnească revolta în condiţii de nemulţumire publică”, a spus Crin Antonescu.
Şi colegii ministrului cred că în acest caz ar trebui luate măsuri radicale.
„În mod normal într-o astfel de situație, cei care fac politică afară sunt gata să-şi dea demisia”, a spus Ludovic Orban la „Jurnalul de Seară”.
La o zi de la accident, Radu Stroe spunea că ministerul pe care îl conduce nu este vinovat de moartea a doi oameni. Şi pentru că totuşi cineva trebuie să poarte o vină, Radu Stroe pasa mingea în curtea Serviciului de Telecomunicaţii.
La rândul său, Serviciul de Telecomunicaţii dă o parte din vină pe doctorul Radu Zamfir, care nu le-ar fi transmis coordonatele.
„Doctorul Radu Zamfir nu a dat niciun fel de coordonate geografice, s-a discutat cu apelantul, i s-au cerut datele geografice şi nu a reuşit să le trimită şi să le furnizeze. STS-ul nu a dat două coordonate greşite. A dat o singură locaţie, nu mai multe, una şi bună”, a declarat purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea.
După ce a vazut raportul vicepremierului Gabriel Oprea, prim-ministrul a găsit vinovaţii.
„Concluzia pe care eu o consider întemeiată e aceea că în cadrul a trei instituții importante - MAI, ROMATSA și STS - lucrurile au funcționat inacceptabil de încet și fără o necesară coordonare și asumare a responsabilității”, a spus Victor Ponta.
Din ministerul condus de Radu Stroe a plătit cu funcţia secretarul de stat Cătălin Chiper. El ar fi trebuit să coordoneze activitatea echipelor de pe teren. Iar şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, însărcinat cu operaţiunile de căutarea a răniţilor, a demsionat. Asta, după ce, la o zi de la accident, Ion Burlui considera că nu poartă nicio vină.
Iniţial, demisia nu i-a fost acceptată de Radu Stroe, dar când ea a devenit publică, ministrul s-a răzgândit. Printre cei care au demisionat s-a numărat şi Directorul general al ROMATSA, Aleodor Frâncu, care la fel, a anunţat că nu are nimic să-şi reproşeze.