Bancnotele care nu trec testele impuse de Banca Naţională a României ajung sub tocător. Zeci de milioane de lei stau zilnic sub ameninţarea cuţitului.
Toţi banii de la băncile comerciale şi trezoreriile din ţară ajung la BNR sub formă de pacheţele de 100 de bucăţi într-un pachet mare de 1.000 de bucăţi. Odată ajunsă la această maşinărie de procesare a banilor, fiecare bancnotă este autentificată, verificată, numărată, iar dacă nu este conformă este distrusă.
Sediul Băncii Naţionale din Bucureşti ascunde şase astfel de echipamente. Încă o dată pe atâtea sunt la Iaşi, Cluj şi Timişoara. Aparatele citesc toate elementele de siguranţă de pe bancnote şi dacă unul singur nu poate identificat, hârtia este trimisă într-o fantă specială. Acolo este supusă unor verificări suplimentare, manual şi încă o dată electronic. Banii rupţi, murdari, cu scoci pe ei, sau hârtiile falsificate ies din circulaţie.
Bancnotele neconforme sunt distruse prin tocare. Rezultatul - bucăţi de câţiva milimetri din plastic. Reziduurile sunt duse apoi la reciclat, iar produsele finale e posibil să le aveţi în casă: produse de uz casnic, din plastic.
Echipamentele automate fac acum treaba angajaţilor care luau la mână ban cu ban, până acum 13 ani. Erau aproape 200 de femei care numărau bani timp de 8 ore.
„Bancnotele bune se numărau, sa procesau, se adunau în fișicuri, se puneau benzi și totul se făcea cu mâna, iar cele deteriorate se ardeau”, spune Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.
În 2001, Banca Naţională a României inaugura cel mai mare centru de procesare şi distrugere automată a bancnotelor din Europa. Acum doi ani, echipamentele au fost înlocuite cu unele şi mai performante. Verificarea se face printr-un sistem sofisticat de senzori, într-un timp foarte scurt. Fiecare maşină procesează 20 de bancnote pe secundă, adică șapte milioane de bancnote pe zi.
După ce au fost verificate şi ambalate, astfel încât bancnotele să nu poată fi extrase din pachete, ele sunt trase în folie de plastic, ca măsură suplimentară de securitate.
Mai puţin de 1,2% dintre bancnotele verificate sunt respinse, dar chiar şi aşa, saci plini cu bani tocaţi pleacă zilnic de la Banca Naţională spre firmele de procesare a plasticului.