Directorul IDR, Dan Petre
Pentru că depăşeau numărul de ore de lucru pe săptămână, de două ori sau de trei ori decât maximul legal, conducerea Institutului Diplomatic Român spune că nu are de ales decât să concedieze șase dintre cercetători.
„E destul de simplu, e un contract cu două părţi. Dacă uneia din părţi i se interzice să plătească oameni mai mult de 48 de ore pe săptămână, nu e vina noastră. Noi am avut în spate o decizie a Curţii de Conturi. Este şi executorie şi sancţionatorie”, a declarat Dan Petre, directorul IDR.
Directorul instituţiei susţine că le-a prezentat cercetătorilor trei variante înainte de concediere. Acestea presupuneau fie normă întreagă la Institut, fie jumătate de normă cu posibilitate de colaborare în alte părţi, fie un contract pentru 8 ore pe săptămână. Toate au fost refuzate însă, în scris, susţine Dan Petre. Cercetătorii sunt nemulţumiţi şi decişi să meargă în instanţă. Codul Muncii, spun ei, le oferă dreptul de a avea contract individual de muncă la angajatori diferiţi.
„Treceam de 48 de ore pe săptămână, sigur în cele două contracte însumate, dar la care avem dreptul şi pentru care plătim taxe şi impozite. Curtea de Conturi şi Institutul Diplomatic Român mi-au confirmat într-o formă foarte directă că să muncesti nu e o chestiune care să fie în bună regulă în România”, a spus Florin Diaconu, cercetător ştiinţific.
În raportul Curţii de Conturi unul dintre cercetători acumula 100 de ore de muncă pe săptămână, alţii câte 80 de ore. Aceştia lucrau la Institutul Diplomatic dar şi la Universitatea Bucureşti, unde potrivit lui Florin Diaconu salariul nu depăşeşte cu mult 2.000 de lei.
„Nu e vorba că nu ai voie să munceşti, ci că nu ai voie să fii titular pe mai multe ore de muncă pe săptămână”, a spus Dan Petre.
Directorul Instituţiei susţine că cei concediaţi nu au în vedere o modificare legislativă din 2011, care reglementează un maxim de 40 de ore de muncă, pe săptămână în învăţământ.