Un tânăr arhitect propune un bloc în formă de dealuri artificiale. Csaba Arva vede avantaje clare: oamenii se pot plimba pe clădiri şi locuiesc în apartamente înconjurate de verdeață. Partea interesantă abia acum vine: dacă proprietarii vor să se mute, pot să plece cu tot cu bloc. Evident, dacă toţi vecinii sunt de acord.
„În ideea asta am propus niște volume ca niște dealuri unde pe versant, multe apartamente au terase imense private”, a explicat tânărul arhitect.
„Bineînțeles că generația tânără vine cu un suflu nou cu ceea ce înseamnă arhitectură smart, arhitectură inteligentă, orașe adaptate la tot ceea ce înseamnă nou, natură, verde până la urmă durabilitate!”, a explicat proiectorul Universității din Oradea, Marcela Preda.
Diana a venit cu altă idee care îmbină utilul cu plăcutul. O clădire special concepută pentru pasionaţii de jocuri pe calculator.
„Proiectul meu este un complex de sport și multimedia ! Îmi plac jocurile, recunosc! Pentru programatori există o zonă în care se pot desfășura liber să creeze să facă lucruri, concursuri și partea cea mai importantă a acestui tip de proiect este sala, arena în care se desfășoară competiții”, a spus Carmen Diana Fortiș.
Dacă proiectele lor vor prinde contur, arhitecţii promit să folosească doar materiale prietenoase cu natura care să se îmbine perfect cu tehnologiile de ultimă generaţie.
„România și nu numai, pentru că trăim într-o lume globalizată, va avea o față mult mai umanizată, mai caldă, aproape de sensul de ecologie în care eco inseamană casa noastră”,a explicat criticul de artp Ramona Novicov.