Ce spun oficialii europeni. Cât de aproape este Republica Moldova de UE

Data publicării:
ministri 20externe 20moldova 20maeie 20md-50401

Ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, ministrul britanic William Hague și Carl Bildt, ministrul de Externe al Suediei, care au fost zilele acestea în vizită de lucru în Republica Moldova, au apreciat progresele autorițăților de peste Prut.

În cadrul unei conferințe de presă, organizată după întrevederea cu premierul moldovean Vlad Filat, cei trei oficiali europeni s-au arătat mulțumiți de schimbările înregistrate în politica externă. Aceștia și-au exprimat intenția de a susține și grăbi procesul de aderare la UE.

„Pentru prima dată am venit în Moldova în calitate de prim-ministru al Poloniei, direct după revendicarea drepturilor voastre. Și, foarte sincer, erați atunci pe calea de a deveni un stat eșuat. Astăzi sunteți pe drumul de a deveni un membru al Uniunii Europene. Ce diferență, în câțiva ani de guvernare stabilă! De fiecare dată când vin în Moldova, situația este mai bună”, a declarat ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, potrivit portalului Unimedia.

„Promitem că vom face tot posibilul pentru a grăbi ratificarea”

„La acest moment negociem un Acord de Asociere foarte ambițios și un Acord de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Moldova a făcut cel mai rapid progres dintre țările Parteneriatului Estic. Ne apropiem de summit-ul de la Vilnius cu un scop foarte important. Negocierile continuă. UE are procedurile sale, nu din cele mai rapide, dar sunt convins că la Vilnius vom întâmpina Moldova și vom pleda pentru o relație proeminentă cu Europa, pentru grăbirea procedurilor în limitele termenelor posibile”, a adăugat Radosław Sikorski.

„Nu erau timpuri ușoare (la începutul negocierilor RM-UE – n.r.), după care lucrurile s-au stabilizat. Acum sunteți primii potrivit graficului. Promitem că vom face tot posibilul pentru a grăbi ratificarea”, a declarat și Carl Bildt, ministrul de Externe al Suediei

Ministrul britanic William Hague a subliniat că mai sunt pași de făcut. „Susținem programul de reforme, care este unul ambițios, ceea ce este corect. S-a făcut un lucru bun, dar există, de asemenea, mult mai multe de făcut. Cheia va fi o implementare efectivă. Este esențial ca societatea să lucreze împreună pentru ca schimbările necesare să apară”, a afirmat William Hague.

Vizita în format trilateral, din 18-19 februarie, a avut loc la invitația ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene din republica Moldova, care este şi prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic vizitată de şeful diplomaţiei britanice.

Tensiuni în Parlamentul de la Chișinău

Vizita oficialilor europeni a venit într-un context politic tensionat de la Chișinău. Săptămâna trecută, premierul Vlad Filat a spus că PLDM rupe acordul Alianței pentru Integrarea Europeană pentru că nu mai vrea să guverneze alături de Vladimir Plahotniuc, care e suspectat că a încălcat legea.

Ulterior, prim-vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, democratul Vladimir Plahotniuc a demisionat vinerea trecută din funcție, după ce 73 de deputați liberal-democrați, comuniști și neafiliați au votat pentru desființarea acestei funcții.

Consiliul UE salută progresele Moldovei

În plus, miniștrii de externe ai țărilor UE, în cadrul unei reuniuni de la Bruxelles care a avut loc luni, 18 februarie, au solicitat accelerarea elaborării Acordurilor de Asociere cu Republica Moldova, Georgia și Armenia, arată Unimedia.

„Consiliul (Afacerilor Externe al Uniunii Europene) reamintește, că Consiliul European a solicitat atingerea progreselor în ceea ce privește semnarea acordurilor, inclusiv în crearea unei zone profunde şi cuprinzătoare de liber schimb, cu Republica Moldova, Georgia și Armenia, cu scopul de a finaliza lucrările către summit-ul Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius (în perioada 28-29 noiembrie 2013)”, se spune în Concluziile Consiliului Uniunii Europene privind Parteneriatul Estic.

„Consiliul salută progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea Planului de acțiune privind liberalizarea regimului de vize și lansarea celei de-a doua faze de evaluare a Planului de acţiune”, se arăta în document.

Documentul integral al Consiliului Uniunii Europene, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”