„Pe lângă problemele interne – declin demografic puternic, tensiuni etnice, dependență foarte mare în industria de exploatare, care nu a fost reformată din 1990, are probleme și în apropiere. Două țări care au fost umăr la umăr cu Kremlinul, Kazahstan și Belarus, au probleme financiare, mai ales Kazahstan”, a explicat Cătălin Harnagea.
În plus, criza din Ucraina vine într-un moment neplăcut pentru Vladimir Putin – situația a degenerat chiar în timpul jocurilor olimpice de la Soci.
„Altfel, intervenția ar fi venit mai devreme și nu se știe la ce s-ar fi ajuns”, a spus Cătălin Harnagea.
El a afirmat că stabilitatea zonei „stă într-un fir de păr”, deoarece conflicte au loc și în Bosnia-Herțegovina, „exportate în Muntenegu”.
Cătălin Harnagea a mai explicat că intrarea trupelor rusești în Crimeea „s-a făcut pe un vid de putere al Ucrainei”.
Pe de altă parte, „Rusia nu vrea să provoace o inflamare a cetățenilor din țări apropiate Moscovei. Azi au fost manifestări pro-Ucraina la Minsk. Nu cred că Rusia mai poate înghiți o Revoluție Portocalie într-o țară care i-a fost aliată”, a mai spus Cătălin Harnagea.
Pe de altă parte, europarlamentarul Theodor Stolojan crede că metodele de presiune ale Occidentului asupra Rusiei nu au mari șanse de succes.
„Rusia nu mai e ca acum 10-15 ani, cu probleme de refacere. Lucrurile sunt sub control”, a spus el.
Theodor Stolojan spune că, în timp ce situația este destul de clară în Crimeea, unde majoritatea este rusofonă, este incert ce s-ar putea întâmpla în estul țării, unde au avut loc manifestații paralele, unele de sprijin pentru noul guvern din Ucraina și altele pro-Rusia. Dacă aceste proteste devin violente, Rusia „nu va avea absolut nicio reținere să spună că apără interesele rușilor de acolo, avertizează el.