La vederea camerei, comercianţii au ascuns repede carcasele de miel. Şi totul se întâmplă chiar în ziua în care inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au verificat pieţele să vadă dacă negustorii fură startul perioadei în care, legal, se poate vinde carne de miel în piaţă.
”Tot miei sunt şi aceştia. Da, dar nu am voie, nu mai filma”, - Nu tot miei sunt şi aceştia? ”Ba da, dar nu avem voie. Nu ne mai filmaţi, că toată ziua ne dau amenzi”, ”Când se deschide punctul de tăiere, atunci venim cu miei” - Acum mai vindeţi unul, doi? ”Nu vindem nimic din cauza că mieii sunt mici”.
Unii, mai sinceri, recunosc că sacrifică acasă animalele şi vând deja carnea în Timişoara: ”Toţi am avut puncte de tăiere, 5, 6, eu ştiu. Până se autorizează punctul tăiem acasă cu doctor. Toţi avem, că aşa-i românul”, ”Se mai vând acasă. Vine câte unul şi îl ia acasă şi salutare”, - Și aici în piaţă cum se vinde câte unul, doi? ”Da' unul, doi, trei, cum se apropie sărbătorile o să meargă mai bine”, ”Aşa, pe comandă, mai aducem”, - Unde-i tăiaţi? ”Păi, am avut în fiecare an punct de sacrificare. Acum aşteptăm, ştiţi cum e...”
În faţa inspectorilor, comercianţii îşi schimbă declaraţiile: ”Aţi depus documentaţia la noi pentru centru de sacrificare miei?” ”Da”, ”Ştiţi că în perioada 11 - 19 aprilie este posibil să se sacrifice miei în aceste centre de sacrificare temporare dacă îndepliniţi anumite condiţii. Deci până atunci ştiţi că nu aveţi voie să comercializaţi carne de miel în punctele respective”.
Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor fac controale zilnice în pieţele din Timişoara pentru a găsi comercianţii care vând miei sacrificaţi în afara punctelor autorizate de tăiere. De săptămâna viitoare, aceştia vor deschide singurul centru oficial de sacrificare din oraş, în Piaţa Badea Cârţan, şi vor autoriza şi puncte temporare de tăiere pe lângă fermele oierilor.
”Nu toată lumea respectă lucrurile astea, dar încercăm să îi aducem pe calea cea bună. I-am sancţionat şi le confiscăm marfa, dacă riscă acest lucru e problema lor”, ne-a declarat Viorel Banda, şef serviciu la DSV Timiş.
Părerile timişorenilor sunt împărţite cu privire la locul de unde îşi vor cumpăra carnea pentru masa de Paşte: ”E mai bun acasă. cred eu e crescut de casă şi ştiu că e mai bun”, ”Din magazin. E mai ieftin, cred eu, şi mai igienic”, ”Din magazin din Badea Cârţan. E mai curat, e si controlat”.
Preţul pentru un kilogram de carne de miel nu e diferit faţă de anul trecut şi variază între 23 şi 25 de lei. Fie că alegem să cumpărăm un miel viu sau o carcasă, specialiştii ne recomandă să fim atenţi la locul de vânzare, condiţiile de păstrare a cărnii şi avizele sanitare.