Cu 66 de voturi pentru și 72 împotrivă, senatorii au respins solicitarea DNA de ridicare a imunităţii lui Dan Şova.
În opinia lui Cristian Tudor Popescu, era evident că, la cel de-al doilea vot, parlamentarii îl vor „scăpa” pe Dan Şova, pentru că, altfel, ar fi acceptat reinterpretarea primului vot.
„Ce se întâmplă în cazul Şova a depăşit de mult persoana domnului Şova. Miza e evidentă, e mult mai mare în acest moment. Era evident că, la revotare, îl vor scăpa din nou pe Şova. Nu a fost nicio surpriză, cel puţin pentru mine. Dacă nu ar fi avut intenţia asta, atunci ar fi acceptat corect reinterpretarea votului de prima dată. Pentru că votul acela a fost un vot perfect legal, care nu a fost în niciun fel reclamat. Curtea Constituţională nu l-a anulat, nu l-a negat în niciun fel. Numai interpretarea lui, dată de domnul Tăriceanu, Biroul Permanent, compania, cine era acolo, aceea a fost profund ilegală şi anticonstituţională. Nu exista niciun motiv ca votul să fie anulat. Insistenţa cu care au dorit revotarea arăta clar de ce doresc revotarea. Pentru că, altfel, rămâneau la votul de dinainte”, a spus Cristian Tudor Popescu.
“Este vorba de un raport străvechi între partid şi justiţie. Înainte de '89 o bună parte era suprapusă. Adică justiţia, practic, nu exista în afara partidului. Acum, cu democraţia asta sâcâitoare, eu îmi dau seama... Pentru nişte vârfuri pesediste care sunt formate în această bună ordine dinainte de '89, unde judecătorul executa ce îi spunea partidul, întocmai şi la timp, e sâcâitor acum. Trebuie să folosească tot felul de mijloace indirecte între care acesta, Parlamentul, cel constituit în vederea comiterii de infracţiuni. Folosesc Parlamentul pentru a-şi scăpa oamenii de justiţie”, a mai spus jurnalistul.
„Faptul că se bat cu atâta încrâncenare să nu ajungă domnul Şova în faţa justiţiei este un semn că justiţia este independentă în clipa de faţă. Pentru că, dacă ar controla-o guvernul pesedist şi partidul şi domnul Ponta, atunci ar spune: „Lasă, domnule, că rezolvăm, avem oamenii noştri”. Domnul Şova ar ajunge acolo şi ar fi salvat fără acest vot ostentativ care se vede bine şi din afară”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.
Întrebat dacă imunitatea parlamentară va dispărea vreodată, Cristian Tudor Popescu a spus: „Da, la un moment dat trebuie să dispară. Nu se poate. Astea sunt legi are istoriei. Ea este o relicvă a comunismului. Ea înseamnă situarea unor cetăţeni deasupra legii. Aşa era şi în comunism. Aveai o anumită poziţie în aparat, indiferent că erai în justiţie, că erai în guvern, în administraţie. Peste o anumită poziţie nu te mai judeca justiţia, te judeca partidul. Dacă partidul hotăra că este în regulă, era în regulă. Reminiscenţa asta ţine de 25 de ani. Până la urmă, o să dispară”, a spus el.
Cristian Tudor Popescu a subliniat că, în acest sens, preşedintele ţării, Klaus Iohannis, ar trebui să ia măsuri printr-un apel la schimbarea Constituţiei.
„Asta este treaba domnului preşedinte, Klaus Iohannis, cu Constituţia. Văd că nu face nimic cu schimbarea Constituţiei. Nu iese o dată pe săptămână la Cotroceni şi să spună: „Chem forţele politice la un consens pentru schimbarea acestei Constituţii”. Este singura posibilitate. Altfel, de câte ori vor avea această posibilitate – şi o au înscrisă în Constituţie – parlamentarii constituiţi în vederea comiterii de infracţiuni o vor folosi”, a completat jurnalistul.