BONTON. Vorba dulce mult aduce
Vorba dulce mult aduce. Și nu doar în filme. Deși se joacă acum cu emoțiile, actrița Ioana Blaj a fost impresionată de complimentele primite după o piesă de teatru, de la un simplu spectator. „După un spectacol la Suceava, a venit un tânăr la mine, m-a luat în brațe, a început să plângă și mi-a spus că îmi mulțumește că l-am făcut să simtă asemenea lucruri. Mi-a spus că din momentul ăsta își dorește și el să dea la actorie. Iar complimentul ăsta m-a copleșit direct. Aveam lacrimi în ochi”, povestește Ioana. Însă, o vorbă bună poate să însemne mai mult decât un compliment banal. Înseamnă recunoaștere, încredere. Actorul Paul Ipate a primit cea mai frumoasă apreciere de la profesorul său, Constantin Cojocaru. A muncit însă pentru asta. „A venit în cabină după spectacol și mi-a spus că am reușit să îl scot din lumea lui și l-am făcut să uite de tot ce se întâmpla în jurul lui timp de două ore”.
„Un compliment este un stimul” Andy Szekely cunoaște foarte bine puterea cuvintelor frumoase. Are o experiență de peste 15 ani ca vorbitor public. „Simplu și la obiect, un compliment e un stimul. În interacțiunea cu cineva, e o modalitate prin care tu poți să-i satisfaci omului din fața ta nevoia de a fi recunoscut”, explică el. Frumos. Briliant. Nemaipomenit. Sunt vorbe la superlativ pe care, dacă le auzim în fiecare zi, își pierd valoarea, crede Cătălin Rusu, director de creație într-o agenție de publicitate. „Dacă în fiecare zi îți spune cineva că ești frumoasă, la un moment dat nu îți dai seama când să te cred, azi sau...acum două săptămâni?”, spune el.
„Ești un desert dulce pe două picioare” Complimentele diferă de la o cultură la alta. În Kenya, replica: „Ești frumos ca un elefant" este percepută ca o culme a flatprii. În Liban sunt primite cu mare încântare vorbele: „Ești un desert dulce pe două picioare!" În Europa însă, altele sunt laudele la modă! „Am citit că bărbaților le place să li se spună că au un abdomen plat”, explică Rusu. „Iar la femei, cel mai ok din stilul vestimentar sunt cerceii. Apoi, pantofii, poșeta, dar depinde, sunt foarte contextuale”, explică Andy. Unele complimente ascund, de fapt, reproșuri. „Am primit la un moment dat un compliment de la cineva important din viața mea, care spunea: "nu fizicul e problema ta", iar eu m-am distrat foarte tare. Partea superficială din mine a zis: "Vai, ce bine arăt!", povestește Cătălin Rusu.
Blocaj mental în a primi complimentele Poate tocmai din acest motiv, câteodată vorbele „dulci" sunt primite cu suspiciune. „Unii dintre noi avem un fel de blocaj mental în a primi complimente. De exemplu: într-un mediu social, două femei, și una zice: ce rochie frumoasă ai, dragă! Și cealaltă zice: Aaa, ce? Borfa asta? O am de șapte ani și e ultima dată când o port!”, dă un exemplu Andy. „Am văzut doi oameni, un cuplu, el și ea, erau incredibil de frumoși, ce se construia între ei, ce energie era între ei, și m-am dus la ei și le-am zis: "Mă iertați că vă întrerup, dar sunteți foarte frumoși și ați umplut spațiul ăsta de energie buna! N-au înțeles ce se întâmplă”, povestește Paul Ipate. Dar ce-i prea mult, strică. La fel se întâmplă și cu vorbele dulci. „Dacă suntem atenți la persoanele cu care petrecem mult timp, există un tipar de complimentare. Și ne punem întrebarea: acea persoană îmi face un compliment de fiecare dată când are nevoie de mine sau îmi face complimente pentru că așa simte?”, a spus Andy.
Cei patru A Atenție, apreciere, aprobare și din când în când, admirație. Iar pentru ca un compliment să-și atingă ținta, rețeta este simplă: 100% autenticitate! „Cei patru A, ai complimentării sau ai oferirii de stimuli. Și primul este atenția. E un compliment foarte dezavuat. Lumea crede că a complimenta pe cineva înseamnă a-i spune pe gură ce bine arăți, dar un compliment frumos pe care îl poți face unei persoane este ca atunci când ea vorbește să asculți cu atenție. Dincolo de atenție, există aprecierea. Apoi, urmează aprobarea, iar asta înseamnă că ai avut ocazia să lucrezi cu acea persoană și atunci îi spui: Extraordinar, îmi place extrem de mult cum a ieșit proiectul tău. Și cum spuneam, un compliment de intensitate mare pe care îl folosim mai rar este admirația. Dar admiri nu doar activitatea unei persoane, ci persoana însăși”, explică Andy. Un compliment potrivit la momentul potrivit poate face adevărate minuni. Dar pentru ca minunea să nu țină doar trei zile, orice laudă trebuie făcută din inimă.
- Etichete:
- bonton
- politete
- complimente
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News