Ne place să fim în pas cu moda, însă atunci când nu mai avem loc în şifonier, trebuie să ştim că deşeurile textile poluează aproape la fel de mult ca cele din industria petrolieră. Aşa că în loc să aruncăm la gunoi hainele de care nu mai avem nevoie, le putem dona sau recicla. Cum putem face acest lucru, aflăm duminică, de la 17:30, la emisiunea Bonton.
Potrivit statisticilor, românii cumpără cu 60% mai multe haine decât la începutul anilor 2000. Însă nu îmbracă tot ce achiziţionează, astfel încât şifonierul plin le dă bătăi de cap. Dacă ajung la gunoi, hainele devin o sursă de poluare. Iar în acest moment, deşeurile textile se află pe locul doi pe lista poluării, după cele din industria petrolieră.
Ana Derumeaux, antreprenor social: Ca să produci un tricou nou de bumbac se consumă 2700 de litri de apă. Deci, este o risipă de resurse naturale extremă, ca un tricou care ar putea fi, ar putea avea o nouă viaţă, ar putea să mai fie repurtat, să fie aruncat împreună cu deşeurile menajere.
Pentru a echilibra puţin lucrurile, Ana Derumeaux, managerul organizatiei Crucea Roşie sector 6, a pus la punct un sistem de donare, colectare şi, mai apoi, reciclare a hainelor de care bucureştenii nu mai au nevoie.
Ana Derumeaux, antreprenor social: Fiecare articol de îmbrăcăminte e evaluat dacă e în stare să fie reutilizat, se poate repurta sau dacă e mult prea uzat, de exemplu are găuri care nu se pot repara, are pete care nu ies la curăţătorie, acele haine sunt puse separat pentru reciclare.
Ce nu poate fi oferit mai departe beneficiarilor, ajunge în industria auto, acolo se reciclează şi se refoloseşte pentru diverse scopuri. Iar hainele mai elegante, cum ar fi rochiile de seară sau costumele ajung în magazinul social al Crucii Roşii.
Duminică, de la 17:30, la emisiunea Bonton, aflaţi cum puteţi să daţi o nouă viaţă hainelor de care nu mai aveţi nevoie şi cum se desfăşoară un atelier de reciclare creativă.