Nu au găsit pe nimeni dispus să returneze bunurile. Puteţi să vă ajutaţi singuri însă. Există un serviciu online unde puteţi declara obiectele pierdute şi recompensa pe care o oferiţi celor care vă ajută să le recuperaţi.
În Europa, la fiecare 15 secunde se pierde un bagaj. Șansele de recuperare nu sunt grozave, dacă posesorul are ghinionul să rămână fără el în România.
Echipa Digi24 a făcut un experiment pentru a testa simţul civic al românilor. Şi pentru asta a folosit ceva foarte tentant: cutia unui aparat foto, în care s-au pus două borcane cu zacuscă, pentru a-i da bagajului greutate.
Experimentul
Echipa a lăsat bagajul undeva, la vedere, în Gara de Nord. După nouă minute de aşteptare, cutia a stârnit interesul primului trecător. A cântărit-o din priviri, a revenit şi şi-a chemat un prieten, semn că borcanele cu zacuscă din interior l-au amăgit suficient de tare încât să creadă că cineva chiar şi-a pierdut aparatul de fotografiat. Bărbatul a băgat rapid cutia sub haină şi a rupt-o la fugă.
Un alt trecător a luat cutia părăsită în doar patru minute. Întrebat de ce a luat-o, a răspuns: „Păi am pus-o aici ca să nu o ia cineva”.
Angajaţii Gării de Nord spun că au trecut vremurile când în magazia pentru bagaje pierdute erau aduse toate obiectele rătăcite.
„Sunt foarte puţine colete. În urmă cu mulţi ani aveam sute de colete. acum avem 2-3 colete pe lună, dacă le avem. Îmbrăcăminte purtată, uzată...lucruri de valoare, absolut nimic”, spune Ioana Marin, magazioner.
În mai multe ţări europene, inclusiv în România, a fost creat un sistem online de găsire a bagajelor. Obiectele valoroase sau chiar animalele de companie sunt etichetate, introduse într-o bază de date. Dacă sunt pierdute, cel care le găseşte poate vedea pe site inclusiv recompensa pe care o poate primi dacă le returnează.
„Este foarte simplu să vă înregistraţi un produs în baza de date pentru a vă proteja în eventualitatea unei pierderi”, spune Gabriel Oprea, manager proiect.
În biroul de obiecte pierdute sunt înregistrate gratuit peste 90.000 de bunuri, iar sistemul funcţionează şi în Germania, Elveţia, Austria şi Italia.