Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fuziona în cadrul unui nou organism la recomandarea autorităţilor europene.
„Din partea BCE există această recomandare. Supravegherea bancară să fie la Banca Centrală, pentru că are toate informațiile necesare, iar în țările mici , cu piețe mici - piețe de asigurări, pensii private și piața de capital relativ mică se procedează la integrarea lor”, a spus Murgur Isărescu.
Premierul Victor Ponta susţine că o asemenea comasare ar fi benefică.
„Ideile sunt adaptabilitate la schimbarile pe plan european, eficiența în activitatea de supraveghere, mai puține funcții de conducere, mai puțină birocrație, cheltuieli mai puține, eficiență mai mare și coordonare cu Banca Națională”, a spus el.
Autoritatea de Supraveghere Financiară, care va controla pieţele de capital şi de asigurări, ar urma să îşi înceapă activitatea în luna martie a anului viitor. În fruntea noii autorităţii se va afla un consiliu format din 15 membri. Preşedintele şi vicepreşedinţii acestui consiliu vor fi numiţi direct de Parlament.
Presa a speculat în ultimele zile că actualul ministru de Finanțe, Florin Georgescu, va prelua conducerea noii structuri, însă Mugur Isărescu a infirmat zvonurile. Guvernatorul BNR a dat asigurări că Florin Georgescu își va relua funcția de prim-viceguvernator al băncii centrale după învestirea noului Guvern.
Postul lăsat liber la Ministerul de Finanțe ar urma să fie preluat de Daniel Chițoiu, care , de altfel, a luat parte la discuțiile dintre Mugur Isărescu și Victor Ponta.