Compania rusească producătoare de antiviruşi a descoperit respectiva reţea, dar membrii ei nu au fost prinşi, deocamdată. Până la această oră se ştie că au fost înregistrate multiple atacuri în mai multe ţări din lume, cele mai multe în Rusia, Kazahstan, Belgia, Azerbaidjan, India şi Afganistan.
Este posibil ca agenţiile guvernamentale, dar şi ambasedele din România, cele patru care au fost atacate să aparţină acestor ţări. Specialiştii români nu au dezvăluit deocamdată despre ce instituţii este vorba.
Reţeaua a fost descoperită în luna octombrie a anului trecut şi a fost denumită de specialiştii ruşi „Octombrie roșu”. Aceștia spun că atacurile sunt din ce în ce mai frecvente, iar hackerii au tot mai multe mijloace de a sparge site-uri și baze de date.
„Recentul atac cibernetic a fost mediatizat de firma Kaspersky și a făcut obiectul investigațiilor SRI începând din 2011. Activităţile urmăreau obţinerea accesului la reţele informații de interes naţional şi culegerea de informații confidenţiale. SRI a întreprins acţiuni de contracarare. Estimăm că această ameninţare e una dintre cele mai mari ameninţări la adresa României şi a aliaţilor săi. Trebuie ca această creştere a nivelului securităţii cibernetice trebuie mărită şi să fie o prioritate a statului român”, a declarat la Digi24 purtătorul de cuvânt al SRI, Dan Sava.
„Operaţiunea a început de ceva vreme, semnele sunt din 2007. Avem o operaţiune de spionaj foarte avansată, care durează de șapte ani. În octombrie 2012 am reuşit să obţinem mai multe informaţii despre victime care se află în toată lumea, 69 de ţări, sute de victime din sectoare foarte importante: guverne, instituții diplomatice, firme de cercetare în energie nucleară, instituţii militare.
Credem că principalul scop a fost furtul de informații clasificate care pot fi oferite de naţiuni pentru a obţine avantaje. Am estimat că au fost furate mii de TB de informaţii, echivalentul a 30.000 de ore de film HD”, a explicat la Digi24 Costin Raiu, director de securitate la Kaspersky.