Armele au fost exportate legal, către diverse ţări din Africa de Nord sau Orientul Mijlociu, atât în timpul regimului comunist, cât şi după 1989. Este vorba, în principal, despre puşti automate de tip Kalaşnikov, produse la Cugir, şi aruncătoare de grenade, fabricate la Braşov.
Acum România nu mai este un mare furnizor de arme. Dacă în 1989, exporturile de echipament militar atingeau un miliard de dolari, anul trecut au fost de doar 180 de milioane.
Principalul furnizor de arme din Uniunea Europeană este acum Belgia. Mai precis fabrica Herstal, fondată în 1889 într-o suburbie din Liege şi aflată în proprietatea Guvernului Regional din Valonia. Cei 2.400 de angajaţi au produs în 2014 arme în valoare de 678 de milioane de euro.
„Vedeta” belgienilor este arma de asalt automată F2000, produsă din 2001, la standardele NATO. Nici aceste arme nu au fost vândute direct extremiştilor.
În mai 2008, Belgia a încheiat un acord cu Libia, în valoare de 12 milioane de euro. Şi a livrat 367 de puşti F2000, plus alte arme şi muniţia aferentă. După căderea regimului Gaddafi, armele au fost vândute ilegal în Orientul Mijlociu. Şi aşa au ajuns în mâinile islamiştilor din Palestina, Siria sau Irak. Inclusiv a militanţilor ISIS.