Pasta de mici cu carne de pasăre, ridicată în urmă cu două săptămâni de la un supermarket din Prahova, cu suspiciunea că ar fi infestată cu salmonella, nu este periculoasă pentru sănătate, au anunțat autoritățile sanitar-veterinare.
Pasta de mici poate fi folosită la produse preparate termic la temperaturi de peste 60 de grade, spune preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu, citat de Mediafax.
ANSVSA a finalizat alerta declanşată în 30 mai privind suspiciunea contaminării produsului „mici cu carne de pasăre Delicia” cu Salmonella spp. Analizele realizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică arată că serotipurile depistate nu sunt patogene şi nu prezintă risc pentru sănătatea publică.
„Cantitatea de produs reţinută oficial de către inspectorii sanitar-veterinari până la sosirea buletinului de confirmare emis de Laboratorul Naţional de Referinţă va fi returnată la producător, unde va fi supusă unui tratament termic, sub supraveghere sanitar-veterinară, care să garanteze distrugerea Salmonellei”, a declarat preşedintele ANSVSA.
Vladimir Mănăstireanu a precizat că obiectul alertei l-a constituit o cantitate de 840 de kilograme de mici din carne de pui, într-o primă etapă fiind reţinute 205 kilograme aflate pe stoc în Prahova.
„În timpul desfăşurării alertei s-a constatat că 635 de kilograme din produsul respectiv au fost distribuite în 24 de judeţe. Din această cantitate, inspectorii au identificat şi retinut 526 de kilograme”.
El a mai spus că verificările efectuate la unitatea de procesare din judeţul Neamţ au arătat că materia primă nu provenea din România, ci din Germania.
În 10 iunie, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, anunţa că, în urma unui control făcut la Ploieşti, în depozitul central al unui supermarket, a fost recoltată o probă dintr-o caserolă de mici în greutate de un kilogram, care a fost analizată din punct de vedere microbiologic, depistându-se salmonella.
Ulterior acestui control, două sute de caserole cu mici au fost retrase de către DSVSA Prahova din depozitul Kaufland din Ploieşti, de unde mai fuseseră distribuite 640 de caserole cu mici în magazine din 24 de judeţe.
Reprezentanţii lanţului de hipermarket-uri Kaufland au precizat atunci că este vorba de un singur produs, cu carne de pasăre, care se vinde foarte puţin în comparaţie cu alte produse de carne de mici.
Citiți și:
Aproape o tonă de carne de mici, retrasă. Există suspiciuni de contaminare cu salmonella