„Cerem de urgență Guvernului României să suspende publicarea Ordonanței în Monitorul Oficial timp de 60 de zile și să reia procesul numai în condițiile în care procedurile stabilite în legislația română și cea europeană vor fi respectate”, se arată într-un comunicat.
„Adoptarea Ordonanței reprezintă o încălcare flagrantă a criteriilor de transparență prevăzute în Legea nr. 52/2003 referitoare la transparența decizională în administrația publică, întrucât niciuna dintre părțile implicate nu a fost consultată, iar proiectul legislativ nu a fost publicat pe pagina de web a Guvernului României, acțiuni ce au conferit industriilor statutul de simplu spectator”, acuză AmCham.
De asemenea, mai spune AmCham, Consilul Concurenței nu a fost consultat cu privire la această Ordonanță ‒ așa cum este specificat în Legea concurenței nr. 21/1996 ‒, iar Ministerele Justiției și Finanțelor Publice nu au fost invitate să își exprime punctul de vedere asupra Ordonanței, în conformitate cu legislația țării.
Potrivit organizației, aceasta este o „abordare abuzivă și netransparentă a procesului legislativ” și este „menită să deservească interesele anumitor deținători ai trusturilor media”.
Furnizorii de televiziune prin cablu sunt la rândul lor afectați de implicațiile negative ale Ordonanței, aceasta introducând „criterii discriminatorii” în relația cu posturile de televiziune, prin stabilirea unor „obligații disproporționate” și penalități ce pot ajunge la 3% din totalul cifrei de afaceri. O astfel de abordare a sancțiunilor, alături de un număr excesiv de obligații, lasă loc unui tratament abuziv, spune AmCham.