Deşi pe etichetă scrie clar că produsele trebuie ţinute în congelator, inspectorii sanitar-veterinari au găsit preparatele din carne pe raft, într-un complex alimentar din vestul Capitalei.
Brânza vândută aici este depozitată pe jos şi comercializată fără acte. Iar fără acte, nimeni nu ştie când a fost produsă brânza, dacă ea conţine sau nu lapte, ori dacă respectă normele sanitare.
Mai mult, temperatura în complexul alimentar se apropie de 30 de grade, iar unele produse din carne sau peşte sunt ţinute în congelatoare scoase din priză şi murdare. Inspectorii au sigilat două magazine.
La vederea lor, o parte dintre comercianţi au dispărut şi au lăsat standurile goale. Cumpărătorii în schimb şi-au continuat nestingheriţi cumpărăturile în căutarea unor alimente mai ieftine.
Alimentele ţinute în condiţii improprii sunt un pericol, avertizează inspectorii sanitari.
„Pot produce îmbolnăviri destul de grave, de ordin digestiv, care pot determina în primul rând o deshidratare bruscă a organismului”, afirmă Adrian Vasile, director adjunct DSVSA Bucureşti.
Comercianţii au găsit şi o cale să ocolească legea.
„S-au înregistrat ca magazine alimentare, total diferit de regimul de depozitare, în care condiţiile de de monitorizare sanitar veterinare sunt mult mai drastice, în condițiile în care în acest obiectiv discutăm de un depozit de marfă angro. Am identificat foarte mulți agenți economici care în facturile de intrare înregistrau cantități foarte mari, iar la verificarea faptică cantitățile erau infime”, declară Adrian Vasile, director adjunct DSVSA Bucureşti.
Cu o zi în urmă, inspectorii DSV au dat amenzi în valoare de 207 mii de lei după ce au găsit carne şi peşte expirate într-un depozit din zona Obor, în urma unui control organizat împreună cu Poliţia Română.