Imagine surprinsă în timpul unui exercițiu de simulare a unui cutremur FOTO: MediafaxFoto
Pentru că nimeni nu poate spune cu certitudine când şi dacă se va produce un astfel de cutremur, este indicat să ne asigurăm că cel puţin casa în care locuim este pregătită să facă faţă unui astfel de dezastru natural.
Un site specializat pe știri imobiliare publică o lista cu 10 verificări şi măsuri pe care le consideră obligatorii pentru a avea o casă mai sigură, în eventualitatea producerii unui cutremur:
1. Verifică structura de rezistenţă a casei.
2. Este necesară ancorarea solidă a coşului de fum al şemineului, sobei sau centralei termice.
3. Asigură-te de buna funcţionare a instalaţiilor: reţeaua electrică, conducta de gaze şi cea de apă curentă. Se poate monta la instalaţia de gaze o vâlvă automată pentru siguranţă seismică, menită să oprească scurgerea necontrolată a gazului în cazul unui cutremur.
4. Nu uita să ancorezi cât mai bine aragazul şi boilerul electric.
5. Identifică piesele masive de mobilier ce riscă să se prăbuşească. Inclusiv frigiderul se poate deplasa în timpul unui cutremur.
6. Pentru a preveni, în timpul unui cutremur, deschiderea uşilor corpurilor suspendate de mobilier, mai ales a celor din bucătărie, pline cu farfurii, căni şi pahare, le poţi dota cu sisteme de închidere de tip zăvor.
7. Dacă aveţi oglinzi, tablouri sau rafturi pe pereţii de deasupra paturilor, canapelelor sau locurilor în care va petreceți de obicei timpul, asiguraţi-vă că sunt bine ancorate şi nu riscă va cadă în cap.
8. Verifică lustrele şi galeriile pentru perdele sau draperii şi convinge-te că sunt bine fixate şi că nu reprezintă un pericol în eventualitatea producerii unui cutremur.
9. Mută toate obiectele mari, voluminoase, dar şi pe cele preţioase pe rafturile de jos ale bibliotecilor şi dulapurilor, evitând astfel spargerea lor şi rănirea celor dragi ţie.
10. Păstrează toate produsele de curăţat, soluţiile inflamabile şi pe cele chimice într-o cutie cât mai aproape de nivelul pardoselii, pentru a preîntâmpina scurgerea lor în timpul unui seism.
Detalii găsiţi pe www.casadex.ro