Kamala Harris va anunța un plan de patru ani pentru reducerea costurilor locuințelor

Data actualizării: Data publicării:
kamala harris
Foto: Shutterstock

Vicepreședinta SUA Kamala Harris va anunța ceea ce campania ei descrie drept un plan pe patru ani pentru reducerea costurilor locuințelor, inclusiv un ajutor de 25.000 de dolari pentru avansul la prima casă pentru proprietarii care cumpără pentru prima dată și măsuri menite să stimuleze construirea de noi locuințe, inclusiv stimulente fiscale pentru construirea de case noi, transmite CNN.

Harris intenționează să anunțe acest plan ca parte a unei politici economice mai ample, într-un discurs pe care îl va susține în Carolina de Nord. După cum a relatat anterior CNN, vicepreședinta va anunța și o propunere pentru o interdicție federală a prețurilor excesive, menită să reducă costurile produselor alimentare.

Harris va vorbi și despre prețurile medicamentelor eliberate pe rețetă

Oficialii campaniei au declarat, de asemenea, că Harris plănuiește să abordeze vineri și prețurile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă în cadrul prezentării politicilor sale. Acest aspect a fost în centrul atenției unui eveniment de joi din Maryland, unde Harris și președintele Joe Biden au apărut împreună pe scenă pentru prima dată de când președintele a renunțat la cursa pentru alegerile din acest an.

Costurile ridicate ale locuințelor și alimentelor au fost unele dintre cele mai persistente provocări economice pentru administrația Biden-Harris, deoarece Biden a primit note scăzute în ceea ce privește gestionarea economiei în general. Oficialii de la Casa Albă au lăudat în ultimele zile scăderea inflației, dar au recunoscut și că prețurile pentru multe bunuri rămân prea ridicate, creând o deconectare între punctele pozitive ale economiei și dorința public.

„Vă auzim. Președintele vă aude. Vicepreședintele vă aude”, a declarat miercuri Jared Bernstein, președintele Consiliului de Consultanți Economici, într-un briefing de presă la Casa Albă, când a fost întrebat despre americanii care nu cred că economia este într-o stare mai bună acum decât atunci când Biden a preluat funcția.

Planul lui Harris

Părți din planul în trei secțiuni al lui Harris se bazează pe propunerile deja prezentate de Biden.

Planul promite să ofere până la 25.000 de dolari drept sprijin pentru avansul la prima casă pentru cumpărătorii care sunt la prima achiziție. Sprijinul pentru avans ar fi aplicabil familiilor din clasa muncitoare care au plătit chiria la timp, pe o perioadă de doi ani, cu un sprijin mai generos pentru cumpărătorii care sunt la prima achiziție. Planul, care ar fi implementat în timpul primului mandat al lui Harris, potrivit campaniei, ar oferi, de asemenea, un credit fiscal de 10.000 de dolari pentru cumpărătorii pentru prima dată, un aspect propus de Biden la începutul acestui an.

Potrivit campaniei lui Harris, planul ar permite accesul la fonduri pentru peste 1 milion de cumpărători pentru prima dată pe an, inclusiv pentru cei care provin din prima generație de cumpărători de locuințe.

„Mulți americani muncesc din greu la locurile lor de muncă, economisesc și plătesc chiria la timp lună de lună,” a declarat echipa de campanie a lui Harris. „Dar nu pot economisi suficient după plata chiriei și a altor facturi pentru a strânge un avans - negându-le șansa de a deține o casă și de a-și construi o avere”.

3 milioane de locuințe noi

Vicepreședinta Harris mai solicită construirea a 3 milioane de noi unități de locuințe. Pentru a stimula construirea, ea ar oferi un prim stimulent fiscal pentru constructorii care ridică locuințe de început vândute pentru prima oară cumpărătorilor. De asemenea, ea ar extinde un stimulent fiscal existent pentru construirea de locuințe de închiriat accesibile.

„Există o gravă lipsă de locuințe în America și aceasta crește prețurile”, a declarat echipa de campanie a Kamalei Harris.

Fond de inovare de două ori mai mare decât cel propus de Biden

În plus, Harris dorește să creeze un nou fond de inovare de 40 de miliarde de dolari pentru a stimula construirea inovatoare de locuințe – de două ori mai mare decât fondul propus anterior de administrația Biden. Fondul ar avea scopul de a da guvernele locale, dezvoltatorilor și constructorilor posibilitatea să construiască mai multe locuințe accesibile și să sprijine noi metode de finanțare a construcțiilor.

Reutilizarea terenurilor federale, o propunere făcută și de Biden și Trump

Harris ar urmări, de asemenea, să reutilizeze unele terenuri federale pentru locuințe accesibile, similar cu propunerile prezentate de Biden și fostul președinte Donald Trump.

Planul subliniază, de asemenea, două propuneri principale care vizează reducerea costurilor de închiriere în SUA. Prima ar bloca proprietarii să folosească instrumente de stabilire a prețurilor bazate pe algoritmi pentru a seta chirii. A doua ar descuraja investitorii bogați să achiziționeze proprietăți și să crească chiriile în masă, prin eliminarea beneficiilor fiscale pentru investitorii care cumpără un număr mare de locuințe unifamiliale de închiriat.

Propunerile lui Biden

Abordarea crizei de locuințe accesibile a fost și în atenția lui Biden, președintele SUA prezentând noi propuneri pentru a o aborda în discursul său despre starea națiunii din luna martie.

El a anunțat două noi credite fiscale menite să îmbunătățească accesibilitatea și să crească disponibilitatea locuințelor pe piață pentru cumpărare sau închiriere. Un credit fiscal rambursabil de 10.000 de dolari este conceput pentru a ajuta cumpărătorii de locuințe din clasa de mijloc să încheie o afacere pentru prima lor casă. Celălalt credit fiscal de 10.000 de dolari vizează să încurajeze persoanele din clasa de mijloc să pună pe piață casele lor.

În plus, președintele a cerut Congresului să adopte o legislație despre care spune că ar putea duce la construirea și renovarea a peste 2 milioane de locuințe pentru a reduce decalajul de ofertă de locuințe și pentru a scădea costurile locuințelor.

Luna trecută, Biden a cerut retragerea creditelor fiscale de la proprietarii care cresc chiria cu mai mult de 5% pe an.

Administrația Biden a îndemnat, de asemenea, agențiile federale să examineze dacă terenurile federale excedentare ar putea fi folosite pentru a construi locuințe accesibile.

Trump a promovat o propunere similară în două evenimente de campanie în această săptămână.

„Vom deschide tronsoane de teren federal pentru construcția de locuințe”, a spus el într-o conferință de presă de joi. „Avem disperată nevoie de locuințe pentru oamenii care nu și le pot permite, ceea ce se întâmplă acum”.

În plus, platforma Comitetului Național Republican spune că partidul va „promova proprietatea locuințelor cu stimulente fiscale și sprijin pentru cumpărătorii pentru prima dată și va reduce reglementările inutile care cresc costurile locuințelor”, precum și „reducerea ratelor ipotecare prin scăderea inflației”.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri