Video „Proiectul 2025”, manualul pregătit pentru al doilea mandat al lui Trump. Planuri pentru cea mai mare deportare din istorie

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2024 / Sursa foto: Profimedia Images
Foto: Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2024 / Sursa foto: Profimedia Images

Secțiunea privind imigrația din „Proiectul 2025”, un manual de 900 de pagini pentru următorul președinte republican, scris de un grup de reflecție ultraconservator, explică modul în care milioane de oameni ar trebui să fie deportați din Statele Unite. Este o promisiune fără nuanțe: cea mai mare operațiune de deportare din istorie. Donald Trump repetă promisiunea practic în fiecare declarație publică pe care o face, de la un miting sau o conferință de presă la o conversație amicală cu Elon Musk. Dar asta este tot ce spune Trump; el nu a dat niciun indiciu despre cum intenționează să realizeze o operațiune care, la prima vedere, va fi plină de obstacole logistice, administrative și juridice.

Într-un interviu acordat ABC în urmă cu câteva zile, candidatul republican la vicepreședinție J.D. Vance a discutat despre securizarea frontierei și „deportarea în masă”, când a fost întrebat: „Adică te duci să bați la uși și să le ceri oamenilor actele? Ce faceți?”, scrie cotidianul spaniol EL PAIS.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Coechipierul lui Trump a răspuns: „Cred că este o atitudine greșită față de acest lucru. Sunt 20 de milioane de oameni aici ilegal (cele mai recente date, din 2022, indică faptul că sunt puțin mai mult de 11 milioane), începeți cu ceea ce este realizabil [...] Cred că este interesant că oamenii se concentrează pe, ei bine, cum deportați 18 milioane de oameni? Să începem cu 1 milion. Aici a eșuat Kamala Harris. Și apoi putem pleca de acolo.”

Răspunsul nu a făcut mare lucru pentru a clarifica îndoielile care planează asupra planului. În cel mai bun caz, a adăugat o altă întrebare: câți oameni intenționează să deporteze în primul rând? În condițiile în care Trump și JD Vance nu au reușit să ofere detalii, nu ne rămâne decât să ne uităm în documente, scrie EL PAIS.

Platforma oficială a Partidului Republican se citește ca orice discurs de campanie al lui Trump și oferă 20 de promisiuni care sună mai mult a sloganuri decât a puncte ale unei strategii politice. Primele două, cu majuscule: „Sigilați frontiera și opriți invazia migranților” și ”Efectuați cea mai mare operațiune de deportare din istoria Americii”. Asta este tot, comentează EL PAIS.

Documentul a fost publicat de Heritage Foundation

Apoi există Proiectul 2025, planul pentru o ipotetică a doua președinție republicană, scris de ideologi, congresmeni, foști oficiali de rang înalt din primul mandat al lui Trump și de cei care speră să ocupe un loc în guvernul său, dacă va fi ales.

Documentul de 900 de pagini a fost publicat de fundația ultraconservatoare Heritage Foundation și, potrivit diverselor rapoarte, sponsorizat de campania lui Donald Trump. Cu toate acestea, republicanul a încercat să se distanțeze de proiect după ce propunerile sale mai extreme - concedierea în masă a funcționarilor publici și înlocuirea lor cu persoane „loiale” administrației sau chiar desființarea Rezervei Federale - au stârnit reacții de amploare.

Chiar și așa, pentru moment rămâne cea mai bună sursă de indicii cu privire la modul în care campania lui Trump intenționează să își îndeplinească promisiunea de a realiza cea mai mare operațiune de deportare din istoria Statelor Unite, comentează EL PAIS.

Toleranță zero

Secțiunea de 34 de pagini dedicată imigrației a fost scrisă de Ken Cuccinelli, care a fost director al Serviciului de Imigrație (USCIS) și secretar adjunct al Departamentului de Securitate Internă (DHS) în timpul președinției Trump, până când s-a decis că numirea sa a încălcat legea, deoarece ar fi trebuit ratificată de Senat. În calitate de principal promotor al politicii de „toleranță zero” pusă în aplicare în ultimii ani în care Trump s-a aflat la Casa Albă, el scrie despre lecțiile pe care le-ar fi învățat cu privire la protejarea politicii de imigrație de cei care încearcă să o slăbească.

În primul rând, el propune fuzionarea tuturor agențiilor federale care se ocupă de imigrație pentru a crea al treilea cel mai mare departament din administrație, cu peste 100.000 de angajați, baze de date comune și capacitate deplină de a procesa și accelera deportările. Acest lucru ar necesita modificarea, abrogarea sau eliminarea tuturor reglementărilor actuale care împiedică deportările accelerate. El recomandă, de asemenea, ca acest nou Departament pentru Securitate Internă - care a fost creat inițial ca răspuns la atacurile din 11 septembrie 2001 - să aibă ca scop exclusiv deportarea imigranților fără documente și restricționarea imigrației.

Potrivit textului, deportările în masă ar urma să înceapă cu raiduri nu numai în locuințe și la locul de muncă, ci și în locuri în care agenților de imigrare li s-a interzis până acum să intre: așa-numitele „zone sensibile”, precum școlile, spitalele, bisericile și tribunalele.

În plus, lista persoanelor „inadmisibile” ar include nu numai persoanele fără documente, ci și orice străin care face o simplă eroare administrativă, cum ar fi să lase un spațiu liber pe un formular al serviciului de imigrare.

Procesul echitabil - temeiul juridic care protejează pe oricine se află în țară - ar fi eliminat pentru a permite imigranților să fie expulzați fără a se confrunta cu un judecător, prin extinderea la nivel național a procesului de expulzare accelerată.

În prezent, această măsură poate fi pusă în aplicare numai pe o rază de 160 km de la frontieră. Planul propune, de asemenea, extinderea capacității centrelor de detenție pentru imigranți la 100.000 de paturi, cu construirea expresă de facilități temporare la frontieră.

Eliminarea unor vize

Planul prezentat urmărește, de asemenea, să transforme multe persoane care au permise speciale în imigranți ilegali. Pentru a face acest lucru, planul propune eliminarea unor vize precum vizele U și T, destinate victimelor traficului de persoane, argumentând că „victimizarea nu ar trebui să stea la baza unui beneficiu de imigrare”.

În aceeași ordine de idei, planul ar elimina, de asemenea, protecția TPS, un statut de imigrant temporar pentru persoanele din 16 țări specifice care sunt considerate prea periculoase pentru a se întoarce, fie din cauza dezastrelor naturale, fie din cauza conflictelor armate; ar înceta să mai considere violența domestică sau violența între bande ca motive legitime pentru a solicita azil; ar pune capăt programului DACA pentru minorii fără documente și ar interzice cetățenilor americani să primească ajutor federal pentru locuințe dacă locuiesc cu cineva care nu este cetățean sau rezident legal permanent.

Se bazează pe ordine executive și alte manevre

Documentul admite deschis că multe dintre aceste măsuri ar avea nevoie de sprijinul Congresului, uneori chiar și al unei treimi din Senat, ceea ce este imposibil chiar și în cele mai optimiste previziuni. Prin urmare, planurile se bazează pe ordine executive, numiri interimare și alte manevre pentru a eluda cerințele legislative constituționale. „Următoarea administrație ar trebui, fără îndoială, să plaseze persoanele nominalizate pentru poziții-cheie în poziții similare ca „acte” [...] Această abordare ar garanta atât punerea în aplicare a agendei Day One, cât și echiparea departamentului pentru potențiale situații de urgență, respectând în același timp cerința de confirmare”, se arată în document.

Citând obstacolele impuse de Legea privind procedura administrativă în timpul președinției lui Donald Trump, care l-au împiedicat să pună capăt TPS pentru țările din America Centrală și programului DACA, planul recomandă utilizarea unor căi de „exceptare” de la această lege.

De exemplu, acesta sugerează ca DHS să declare că migrația în masă este o chestiune urgentă, pentru a aproba, prin ordin executiv, norme care interzic intrarea persoanelor din anumite țări și deportări accelerate.

Trump este un fan al superlativelor - spune că președinția sa a fost cea mai bună din toate timpurile, că inaugurarea sa a fost cea mai mare din toate timpurile, că economia sub conducerea sa a fost cea mai puternică din toate timpurile etc. - dar aceste afirmații oferă puține detalii. Deși este foarte dificil de comparat, cea mai mare operațiune de deportare -Operațiunea Wetback - a avut loc în 1954 și a implicat expulzarea a între 350 000 și două milioane de mexicani din Statele Unite în Mexic, deși se estimează că între 40 și 60 % erau cetățeni americani.

Decenii după aceea, acest episod nici măcar nu servește drept referință pentru cum va arăta planul lui Trump, dar există indicii în documentul ”Project 2025” care sugerează că acesta implică implementarea unui stat polițienesc și eliminarea drepturilor fundamentale, conchide autorul analizei din EL PAIS.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu