12 țări UE, printre care și România, solicită Comisiei Europene să protejeze alegerile din Europa de interferențele străine

Data actualizării: Data publicării:
comisia europeana
Comisia Europeană Foto: Shutterstock

Franța, Germania și alte 10 țări din Uniunea Europeană, printre care și România, cer Comisiei Europene să își folosească competențele conferite de Legea privind serviciile digitale pentru a proteja integritatea alegerilor europene împotriva interferențelor străine, se arată într-o scrisoare semnată de cele 12 țări, citată de Reuters.

În scrisoare, miniștrii Afacerilor Europene din Franța, Germania, Țările de Jos, Belgia, Cipru, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Grecia, România, Slovenia și Spania au solicitat Comisiei să își îndeplinească promisiunile de a crea un organism european specializat în combaterea manipulării și interferenței informațiilor străine.

„Amenințările crescânde de interferență străină și intervențiile perturbatoare în dezbaterile publice în timpul evenimentelor electorale cheie reprezintă o provocare directă la adresa stabilității și suveranității noastre”, se arată în scrisoarea la care a avut acces Reuters.

„Incidentele recente necesită o acțiune urgentă și unită pentru a apăra viitoarele alegeri din UE”, se arată în scrisoare.

Diplomații UE au declarat că scrisoarea se referă în principal la interferențele Rusiei și Chinei, dar și la alte cazuri.

Germania are cu alegeri anticipate la 23 februarie și a înființat un grup operativ pentru a contracara orice încercare a unui stat străin de a influența votul, după ce a avertizat cu privire la spionajul și sabotajul sponsorizate de Rusia.

Săptămâna trecută, Elon Musk, proprietarul platformei de socializare X, a apărut la evenimentul de campanie electorală al partidului german de extremă dreapta AfD pentru a sprijini partidul pentru a doua oară în tot atâtea săptămâni.

În decembrie, Comisia a acționat împotriva firmei de social media TikTok, deținută de ByteDance din China, din cauza suspiciunii că aceasta nu a reușit să limiteze interferența electorală în cadrul votului prezidențial din România din noiembrie.

Oficiali guvernamentali din Polonia, care are alegeri prezidențiale în mai, au avertizat că Rusia recrutează pentru a influența alegerile.

„Îndemnăm Comisia să preia inițiativa prin valorificarea deplină a competențelor acordate în temeiul Digital Services Act (DSA)”, se arată în scrisoare.

În temeiul DSA, marile platforme de internet precum X, Facebook, TikTok și altele trebuie să modereze și să elimine conținutul dăunător, cum ar fi discursul instigator la ură, rasism sau xenofobie. În caz contrar, Comisia poate impune amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri anuală la nivel mondial.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Iubirea” dintre Donald Trump și Elon Musk, pusă la încercare: planurile Tesla pentru...
Digi FM
Kim Kardashian, declarații despre relația cu Kanye West: „Vrem tot ce e mai bun pentru copii!” Rapperul a...
Pro FM
Cine va moșteni averea de sute de milioane de euro a lui Julio Iglesias. Are afaceri de succes, un avion de...
Film Now
Vârsta, doar un număr pentru ea! Halle Berry, irezistibilă la 58 de ani, într-o ținută transparentă, cu un...
Adevarul
SUA îi cer lui Zelenski să semneze acordul privind mineralele și refuză să susțină rezoluția ONU privind...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, anunț despre creșterea pensiilor. Avem bani pentru 2.800.000 pensionari
Digi FM
Alexandru Ciucu a rămas, după divorț, în casa construită cu Alina Sorescu. Propunerile de neacceptat pe care...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Turiști terifiați de o creatură surprinsă pe o plajă din Mexic. De ce i se spune „peștele apocalipsei”
Film Now
Denise Richards, noi declarații despre decizia fiicei sale de a-și face cont pe un site de adulți: „La...
UTV
Rux și Opulență, atac dur la adresa lui Mihai Trăistariu: „Ești un penibil și vei rămâne un penibil!”