Cea de-a doua aeronavă Boeing 737-800 NG, preluată în leasing pe 10 ani de către compania de stat TAROM şi botezată "Marea Unire" de către autorităţi, a aterizat miercuri în România, fiind întâmpinată de ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi de reprezentanţi ai companiilor de stat din subordinea Ministerului Transporturilor.
Aeronava a aterizat în jurul orei 11.00 pe Aeroportul Băneasa, unde are loc o ceremonie de întâmpinare.
La începutul acestei luni, Ministerul Transporturilor a anunţat că TAROM a semnat contractul de achiziţie prin leasing a două aeronave noi Boeing 737-800 NG, având o configuraţie de 189 de locuri.
Primul aparat, botezat „Sarmizegetusa”, a intrat în flota TAROM săptămâna trecută.
Cele două noi avioane Boeing sunt preluate în leasing pe 10 ani de la proprietarul avioanelor, compania Air Lease, după ce linia aeriană Pegasus Airlines, care le-a cumpărat, ar fi renunţat la ele, potrivit reprezentanţilor TAROM.
Totuşi, unii specialişti din domeniul aviaţiei consideră că cele două aeronave nu sunt potrivite pentru TAROM, deoarece au configuraţie low-cost, cu un confort redus pentru pasageri, scrie News.ro.
După 10 ani, TAROM va decide dacă va achiziţiona sau nu cele două avioane, în funcţie de gradul lor de uzură, potrivit directorului general al companiei, Eugen Davidoiu.
Potrivit acestuia, cele două noi avioane Boeing vor opera zboruri către Madrid, Tenerife, Tel Aviv şi Larnaca. Achiziţia TAROM a fost necesară după ce, anul trecut, au fost retrase două avioane Airbus A310, cumpărate în 1992 de Guvernul Petre Roman.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că până la finalul anului în flota TAROM vor intra şi alte avioane, dintre care două de lung-curier, care vor opera pe rute spre China şi Statele Unite.
Compania TAROM a pierdut anul trecut poziţia a doua în clasamentul liniilor aeriene prezente în România, fiind depăşită de Blue Air.
TAROM a terminat şi anul trecut pe pierdere, în contextul în care au fost retrase două avioane din flotă şi au existat persoane care au sabotat compania atât din interior, cât şi din exterior, conform directorului general al TAROM, Eugen Davidoiu. Anul trecut a fost al nouălea consecutiv pe pierdere pentru TAROM.