E ora nouă dimineaţa şi traficul este foarte intens pe Şoseaua Colentina din Bucureşti. Şoferi, dar şi pietoni se grăbesc să ajungă undeva. Fiecare în felul lui. De cele mai multe ori, pe scurtătură.
Zona se umple de polţişti, dar asta nu îi intimidează deloc pe pietoni. Prin spatele agenţilor de la Rutieră, oamenii aleargă spre staţia de tramvai. Au scuze pentru orice.
Pieton: Aici sunt staţiile, şi de tramvai şi de autobuz.
Polițist: Şi vă imaginaţi ce se poate întâmpla, că vă expuneţi riscurilor?
Pieton: Da, e adevărat, dar nu e mai uşor să avem o trecere de pietoni.
Nu una, ci două treceri de pietoni sunt la doar 50 de metri distanţă, plus un pasaj subteran. Poliţiştii spun că nu poate fi trasată o nouă zebră chiar în dreptul staţiei de autobuz, pentru că asta ar îngreuna şi mai mult traficul.
De regulă, astfel de scuze nu îi scapă pe pietoni de amenzi. Azi, însă, poliţiştii au încercat să îi convingă cu vorba bună că riscă enorm dacă traversează neregulamentar. Pe unii i-au deranjat şi sfaturile.
Un pieton revoltat spune: „E problema mea, nu a poliţistului. Dacă eu trec pe aici, răspund eu.”
Aproape 130 de accidente au avut loc anul acesta în Bucureşti din cauza pietonilor care au traversat prin locuri nepermise.
„Şi-au pierdut viaţa 16 persoane în urma traversării neregulamentare în Bucureşti, iar 11 dintre acestea aveau peste 60 de ani”, a declarat Andrei Codău, purtător de cuvânt la Brigada Rutieră.