Actualizare 15:05:Ultima bucată din epavă a fost ridicată cu ajutorul unei macarale și urcată într-un camion al Armatei.
Această parte a elicopterului va fi transportată la un hangar al Unității Militare din Bacău, unde se află deja celelalte părți din epavă.
Actualizare 14.20. Ministerul Apărării Naţionale precizează, într-un comunicat că locotenent-comandorul Petru Pricop şi caporalul cls. a III-a Doru Nănescu sunt în stare stabilă, echilibraţi hemodinamic şi respirator, conştienţi, cu un prognostic evolutiv favorabil.
Căpitanul Cătălin Balmuş, internat în Secţia de Terapie Intensivă a SCU Floreasca, a fost operat în cursul nopţii trecute, imediat după sosire. Ofiţerul a fost evaluat, în cursul acestei dimineţi, de către o comisie pluridisciplinară a spitalului, este în stare stabilă, având un prognostic evolutiv rezervat.
Secretarul de stat Vasile Costea i-a vizitat pe cei trei răniţi, pe care i-a asigurat că îi va sprijini în asigurarea celor mai bune condiţii de tratament şi de recuperare, potrivit sursei citate.
Bogdan Opriţa: Pot apărea oricând complicaţii
Cei doi răniți internați la Spitalul Militar au starea de sănătatea stabilă, arsurile sunt în proporție de 20-30% de pe suprafața corpurilor acestora și au câteva leziuni.
Ofițerii vor mai sta câteva zile în spital pentru că vor fi supuși mai multor investigați medicale.
Starea de sănătate a ofițerului internat la Spitalul Floreasca este mai gravă, el a suferit arsuri pe aproximativ 60% din suprafața corpului, prezintă contuzii și are un traumatism cranio-cerebral și toraco-abdominal.
Acesta se află acum la terapie intensivă, iar medicii spun că nu se pot pronunța cu privire la evoluția stării lui de sănătate.
„Evoluția locală pare să fie favorabilă, ne referim la plăgi și la arsuri, dar fără îndoială că apar oricând complicații, de aceea evaluăm prognosticul lui ca fiind rezervat.
El a fost operat în cursul nopții, imediat după sosire. Datorită colecțiilor de sânge și aer pe care le avea în cavitatea toracică au fost montate două tuburi de drenaj, a fost efectuată sutura plăgilor pe care le prezenta și s-a efectuat tratamentul specific pentru arsuri.
În acest moment nu se pune transferul, va rămâne în îngrijire în spitalul nostru”, a declarat Bogdan Oprița, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca.
Dacă situația se va înrăutăți, el va fi dus, cel mai probabil, la Spitalul de arși din Capitală.
Se investighează cauzele producerii accidentului
Eroare umană, defecţiune tehnică sau vreme nefavorabilă - acestea sunt ipotezele luate în calcul de investigatorii care anchetează prăbuşirea elicopterul Puma SOCAT al Armatei Române de ieri.
Doi militari au murit şi alţi trei au fost răniţi, ca urmare a catastrofei din judeţul Bacău. Între timp, toate aeronavele de tip Puma Socat au fost reţinute la sol, până la elucidarea cauzelor accidentului. În toate unităţile militare din ţară şi bazele din teatrele de operaţii unde sunt militari români se vor desfăşura astăzi ceremonii în memoria militarilor morţi în accidentul aviatic
În momentul prăbuşirii, aparatul IAR 330 Puma Socat efectua un zbor de antrenament în formaţie. Ultima poziţie notată a aeronavei figurează în zona localităţii Bereşti-Bistriţa din judeţul Bacău. În jurul orei 16.00, unul dintre militarii participanţi la exerciţiu anunţa la 112 că se petrecuse o catastrofă aviatică.
La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.
„Cu 4 autospeciale de apă și spumă, autospecială de descarcerare și eram în măsură să intervenim în orice situație. (Era incendiu – n.red.) s-a interevenit cu stingătoarele din dotarea autospecialelor”, a declarat generalul de brigadă Mihai Simionescu, inspectorul şef al ISU Bacău.
Accesul salvatorilor a fost îngreunat de terenul accidentat dar si de stratul gros de zăpadă.
Echipele de intervenţie au fost nevoite să meargă pe jos, aproape doi kilometri, până la locul în care a căzut aparatul de zbor.
Cei doi militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de joi din judeţul Bacău sunt maistrul militar cls. a III-a Laurenţiu Chiru şi plutonierul Vasile Manolache. Ministrul Apărării Naţionale a venit şi el de urgenţă la locul tragediei.
„Am anunțat familiile și am un avion aici pentru cei care doresc să se deplaseze la București pentru membrii familiilor celor trei răniţi vom asigura un zbor”, a declarat ministrul Apărării Mircea Duşa.
Răniţii sunt toţi ofiţeri: un locotenent comandor si doi căpitani.