ACTUALIZARE 00.30. Protestatarii au început să plece spre casă, iar bulevardul a fost deblocat. Circulaţia rutieră în zonă a fost reluată.
ACTUALIZARE 23.00. Cei aproximativ 400 de protestatari au blocat Bulevardul Regina Elisabeta. Ei au continuat să ceară ca exploatarea cu cianuri a minereurilor aurifere să nu primească undă verde.
_______________________________________________________________________
Câteva sute de oameni protestează la această oră în Piața Universității, la Fântâni, față de proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană.
Oamenii s-au strâns la ora 19:00 și se așteaptă ca numărul acestora să crească. Potrivit estimărilor neoficiale ale Jandarmeriei, numărul protestatarilor ar fi de circa 300.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Protestatarii scandează „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi afişează bannere şi pancarte cu mesaje printre care „Sănătate - da, cianură - nu”, „Anulaţi legea distrugerii Roşiei Montane ACUM!” şi „Implicarea resuscitează ţara”. Ca în fiecare seară, oamenii fac zgomot cu sticle de plastic în care au pus pietricele și pe care le lovesc de beton.
Protestatarii cer retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.
Aceste proteste sunt pentru a noua zi consecutivă, după ce ieri peste 10.000 de oameni au mărșăluit pe traseul Piața Universității - Piața Victoriei - Bvd. Ștefan cel Mare - Obor - Piața Universității, unde traficul a fost blocat timp de câteva ore, până în jurul orei 2 dimineața.
De altfel, proteste au fost și în mai multe orașe ale țării, precum Iași, Cluj-Napoca sau Timișoara. În plus, românii din Paris, Praga, New York sau Shanghai au ieșit ieri în fața reprezentanțelor diplomatice din țările adoptive pentru a-și exprima solidaritatea cu oamenii de la Universitate.
În această seară organizatorii au anunțat că marşul de ieri se va repeta în data de 15 septembrie în Bucureşti, când sunt așteptați să participe Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, principalul opozant al proiectului minier, dar şi localnici din Roşia Montană.
Astăzi, Senatul a aprobat dezbaterea în procedură de urgență a proiectului de lege pe tema Roșia Montană, iar compania canadiană Gabriel Resources a cerut Guvernului explicații privind stadiul proiectului minier de la Roșia Montană. Reacția vine după ce președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că proiectul, în opinia sa, trebuie respins, iar premierul Victor Ponta a cerut trecerea legii prin Parlament în procedură de urgență, unde urmează, cel mai probabil, să fie respins. În plus, acțiunile Gabriel Resources au fost suspendate astăzi de la tranzacționare la bursa din Toronto.