Perioada de sacrificare a porcilor pentru sărbătorile de iarnă abia a început, dar la cabinetele medicale au apărut deja primii pacienţi bolnavi de trichineloză. Nu mai puţin de patru focare au fost identificate în judeţul Cluj. Riscul este ridicat: dacă infestarea organismului este masivă, boala poate duce chiar la deces, avertizează specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare.
Analiza pentru depistarea parazitului care provoacă boala este relativ simplă, rapidă şi ieftină - nu depăşeşte 20 de lei. Este primul lucru care trebuie făcut după ce porcul a fost sacrificat.
În judeţul Dâmboviţa, medicii veterinari au prelungit programul cabinetelor, în contextul în care au existat experienţe neplăcute în anii trecuţi. Crescătorii de porci vin în număr mare la circumscripţiile sanitar-veterinare pentru a testa carnea.
Sfatul specialistului
Orice carne mâncată de la un porc crescut în gospodărie sau ferme trebuie analizată pentru depistarea trichinelozei, iar toate produsele, de origine animală sau nu, trebuie să fie achiziţionate din locuri supravegheate şi autorizate.
Simptomele trichinelozei
Primele simptome apar după cel mult zece zile de la consumul de carne infestată, iar boala debutează cu tulburări intestinale, greaţă, vomă, după care bolnavul face febră, chiar 40 de grade. În faze avansate de îmbolnăvire, apar edeme şi dureri musculare.