150 de percheziții în dosare de fraudă și evaziune cu prejudicii uriașe. O falsă măicuță a obținut prin înșelăciune 87.000 de euro

Data actualizării: Data publicării:
polițiști la perchezitii
Peste 150 de perchezitii în cadrul operațiunii "Jupiter", coordonată de Parchetul General, Poliția Română și Direcția Generală Anticorupție. FOTO captură video Poliția Română

Polițiștii fac marți dimineață peste 150 de percheziţii domiciliare în cadrul unei ample operaţiuni de combatere a infracţiunilor economico-financiare şi a celor de natură judiciară, dosarele vizând fapte care au dus la prejudicii uriașe.

Operațiunea "Jupiter", așa cum a fost denumită, este coordonată de Parchetul General, Poliția Română și Direcția Generală Anticorupție.

Percheziţii în Bucureşti, Bihor şi Bacău, în dosare de evaziune fiscală

În Bucureşti, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, au pus în aplicare 7 mandate de percheziţie şi 24 de mandate de aducere într-un dosar privind evaziunea fiscală. De asemenea, în alt dosar similar, procurorii şi poliţiştii au efectuat o percheziţie şi un mandat de aducere, investigând un prejudiciu de aproximativ 525.000 lei.

Într-un alt caz, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi poliţiştii din cadrul IGPR au desfăşurat 21 de percheziţii domiciliare într-un dosar ce vizează infracţiuni de fals informatic şi înşelăciune, cu un prejudiciu total estimat la peste 1.000.000 lei.

În judetul Bihor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi SICE Bihor au demarat o anchetă în urma căreia au fost efectuate 3 percheziţii într-un dosar privind înşelăciunea şi bancruta frauduloasă, cu un prejudiciu de aproximativ 3.200.000 lei.

În plus, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău şi ofiţerii de poliţie din cadrul SICE Bacău au desfăşurat 6 percheziţii domiciliare într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la peste 1.000.000 lei.

Într-o altă cauză, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu şi SICE Sibiu au efectuat 2 percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 150.287 lei.

Operaţiunile împotriva infracţiunilor de mediu se extind în mai multe judeţe, coordonate de PICCJ si IGPR

Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu şi SICE Giurgiu au intensificat acţiunile împotriva infracţiunilor economice şi de mediu, desfăşurând percheziţii într-un dosar penal complex. Autorităţile au pus în aplicare 6 mandate de percheziţie în Giurgiu şi unul în Ilfov. În cadrul investigaţiei, se pare că o societate comercială nu a achitat contribuţia obligatorie la fondul de mediu şi a omis, în parte, să evidenţieze în actele contabile operaţiunile comerciale efectuate. Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la 4,83 milioane de lei.

Într-o altă acţiune, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SAESP Sibiu, a efectuat o percheziţie domiciliară la sediul unei societăţi comerciale, precum şi în anexele imobilului. Scopul operaţiunii a fost identificarea deşeurilor periculoase colectate ilegal, a bunurilor obţinute prin incendiere şi a urmelor acestor fapte. Există informaţii că o societatea comercială din judeţul Sibiu, ar fi incendiat deşeuri pentru a recupera metale neferoase.

Obiectul dosarului vizează săvârşirea infracţiunilor de colectare, transport şi valorificare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu. Faptele sunt prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. b) din OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, referitoare la neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, valorificare sau eliminare a deşeurilor periculoase.

Contrafacerea a fost ţinta unor acţiuni simultane în mai multe judeţe.

Procurorii din cadrul PICCJ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DICE, au efectuat 5 percheziţii în municipiul Bucureşti într-un dosar penal privind infracţiuni de evaziune fiscală şi contrafacere. 

În paralel, PJ Focşani şi SICE Vrancea, precum şi PJ Satu Mare şi SICE Satu Mare, au desfăşurat câte 3 percheziţii fiecare în alte dosare penale privind infracţiuni de contrafacere.

Acțiuni în dosare de înşelăciune 

- PJ Satu Mare şi Serviciul de Investigatii Criminale au desfăşurat 4 percheziţii în judeţele Galaţi şi Prahova pentru înşelăciune, cu un prejudiciu de 95.000 euro, reţinându-se că persoana vătămată, în cursul lunii octombrie 2023, a fost indusă în eroare de către o persoană identificată pe internet care avea pagina cu numele „Măicuţa Beatrice”, şi care afirma că poate ajuta persoanele în orice problemă de viaţă, dezlegare de farmece, vindecare alcoolici şi alte aspecte. Pentru că persoana vătămată avea probleme cu persoana cu care convieţuieşte, a contactat persoana din anunţ, fiind determinată să-i dea în schimbul promisiunilor că o va ajuta, suma de aproximativ 87.600,00 euro (80.000,00 euro şi 38.000,00 lei) în perioada 06.11.2023-08.03.2024.

- PT Iaşi şi SICE Iaşi au pus în aplicare 6 mandate de percheziţie şi 1 mandat de aducere în dosarul penal privind înşelăciunea cu un prejudiciu de aproximativ 5.400.000 de lei.

- PJ Slobozia şi SICE Ialomiţa au efectuat 6 percheziţii şi 2 mandate de aducere într-un dosar privind înşelăciunea în domeniul asigurărilor.

- PJ Întorsura Buzăului şi SICE Covasna au desfăşurat 3 percheziţii şi 2 mandate de aducere într-un dosar privind înşelăciunea şi folosirea cu ştiinţă a actelor unei societăţi radiate.

Obţinerea ilegală de fonduri 

- PT Bihor şi SICE Bihor au efectuat 4 percheziţii în judeţele Cluj şi Bihor, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba şi SICE Alba au desfăşurat 27 de percheziţii şi 3 mandate de aducere într-un dosar privind obţinerea ilegală de fonduri. În cursul anului 2019, două societăţi comerciale, prin prezentarea de documente false, au obţinut de la Agenţia pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii finanţare nerambursabilă prin Programul Start Up Nation 2018, cauzând un prejudiciu de 197.626, 90 lei.

Infracţiuni de şantaj

- PJ Sector 2 Bucureşti şi DGPMB - SIC 2 au efectuat 3 percheziţii în municipiul Bucureşti, vizând 5 persoane cercetate pentru şantaj. În perioada 01.01.2024-prezent, mai multe persoane au oferit împrumuturi cu dobândă fără a fi autorizate în acest sens, context în care, în vederea recuperării sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor aferente, au exercitat acte de constrângere asupra persoanelor împrumutate. Totodată, în perioada martie-aprilie 2024, una dintre persoanele vizate a condus pe drumurile publice de cel puţin 114 ori un autoturism fără a deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Infractiuni de corupţie si de serviciu

Eforturile de coordonare între PICCJ şi DGA s-au materializat într-o acţiune operativă desfăşurată la Turda, unde au avut loc două percheziţii într-o cauza privind o infracţiune de abuz în serviciu în cazull unor funcţionari publici din cadrul Ocolului Silvic. 

”În a doua zi a operaţiunii coordonate împotriva criminalităţii economice şi financiare, de mediu şi împotriva corupţiei, eforturile comune ale PICCJ, IGPR şi DGA continuă să se intensifice. Aceste acţiuni extinse îşi propun să garanteze siguranţa cetăţenilor prin combaterea infracţiunilor şi asigurarea aplicării legii în mod eficient, punând astfel accentul pe protejarea comunităţii şi asigurarea unui mediu sigur pentru toţi cetăţenii”, transmit autorităţile.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu