Eurostat : Cât de bine își folosește România resursele naturale

Data publicării:
minafier-ss

România are o productivitate a resurselor un pic mai bună decât Bulgaria, însă de cinci ori mai slabă decât prima clasată și de 2,5 ori mai puțin decât media UE.

România a obținut in 2016 o productivitate a resurselor de 0,8 euro/kg comparativ cu o medie a UE de 2,07 euro/kg, în creștere față de 2000, când indicatorul a fost la nivelul UE de 1,47 euro/kg, potrivit datelor prezentate marți de către Eurostat.

Nivelul productivității resurselor variază foarte mult între statele membre ale UE. Aceasta depinde de resursele naturale ale unei țări, de diversitatea activităților sale industriale, de rolul sectorului serviciilor și de activitățile de construcție, de amploarea și modelele consumului său și de diversele sale surse de energie.

Cantitatea de resurse utilizate de o economie joacă un rol crucial în generarea presiunilor asupra mediului, de la extracția resurselor naturale pentru activitățile de producție și consum la materialele eliberate în mediu, cum ar fi eliminarea deșeurilor și a emisiilor în aer și apă.

În Uniunea Europeană (UE), productivitatea resurselor a crescut la 2,07 euro/kg în 2016 de la 1,47 euro/kg în 2000, o creștere de 41% în termeni reali.

Productivitatea resurselor măsoară eficiența resurselor naturale utilizate de economie. Aceasta indică dacă creșterea economică este compatibilă cu utilizarea mai eficientă a resurselor naturale din mediul înconjurător.

 

Începând cu anul 2008, productivitatea resurselor a înregistrat progrese în UE, atât în ​​ceea ce privește creșterea activității economice, măsurată prin PIB, cât și o extracție redusă a materialelor, măsurată prin consumul intern de materii prime.

În perioada anterioară cuprinsă între 2000 și 2008, PIB și consumul intern de materiale au crescut în paralel în UE, ceea ce a condus la o productivitate relativ constantă a resurselor.

În statele membre, cea mai mare productivitate a resurselor în 2016 a fost înregistrată în Italia (3,98 euro / kg) și în Țările de Jos (3,96 euro / kg), în fața Luxemburgului (3,65 euro / kg), Spaniei (3,17 euro / kg).

La scara opusă a scării, cinci state membre au înregistrat productivitatea resurselor mai mică de un euro/kg: Bulgaria (0,68 euro/ kg), România (0,70 euro / kg), Letonia (0,82 euro/ kg) și Finlandei (0,95 euro/ kg).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”