Zeci de studenţi şi tineri cercetători, profesori şi academicieni au fost alături de Stefan Hell. Laureatul Premiului Nobel pentru Chimie în 2014 a primit cu emoţie distincţia de Doctor Honoris Causa.
„Este important să realizezi că poţi reuşi în lume, în special în ştiinţă, oriunde te-ai născut”, a spus Stefan Walter Hell, laureat al premiului Nobel.
Stefan Hell le-a mărturisit celor din public faptul că trecerea de la învăţământul românesc la cel german a fost uşoară pentru că bazele erau deja solide.
„Celorlalţi nu le venea să creadă că am venit din România şi eram cel mai bun la germană. Este imposibil! Am fost primul la matematică, primul la fizică. Am sărit peste un an de studiu, mi-am luat certificatul de absolvire a liceului cu un an mai devreme”, a povestit Stefan Hell.
„Ne bucurăm şi de faptul că profesorul Stefan Hell se alătură unui onorant şir de laureaţi Nobel deveniţi Doctor Honoris Causa ai acestei universităţi, între care chimiştii ocupă un loc privilegiat” a spus Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.
Laureatul Premiului Nobel a stat de vorbă şi cu cercetătorii de la Cluj, care s-au plâns de lipsa finanţării, lucru recunoscut şi de Stefan Hell.
„Nu poţi fi în prima linie cu aparatură şi echipamente vechi. Este clar o problemă. Ceea ce mai trebuie făcut este ca tinerii să aibă şanse şi trebuie să aibă un viitor în ştiinţă. Este clar că este ceva la care ţara aceasta încă are de lucru”, a spus Stefan Walter Hell.
Stefan Hell este cel de-al doilea german născut în România care câştigă un Nobel, după Hertha Muller, care a luat premiul pentru literatură în 2009.