Ionuţ este elev în clasa a IX-a, la Liceul "I.L. Caragiale", din Moreni, profilul matematică-informatică. La prima vedere nimic nu pare să îl deosebească de ceilalţi colegi de vârsta lui. Şi totuşi, după o discuţie de doar câteva minute, timiditatea şi stângăcia elevului sunt înlocuite de seriozitatea omului hotărât, determinat, însetat de cunoaştere, care vrea să fie mereu primul.
Ionuţ Savu: „Încă de când eram mic mă pasiona felul în care funcţionează lucrurile şi mă tot uitam la diverse documentare. Tot timpul mi-am dorit să ştiu mai multe, să descopăr eu anumite lucruri. De-abia dintr-a V-a, a VI-a, am putut să aprofundez."
Totul a început în clasa a III-a, când Ionuţ a participat la concursul de matematică Euclid. Pasiunea lui avea să fie însă fizica. Prima calificare la Olimpiada Naţională a obţinut-o în clasa a VI-a, când a luat menţiunea de onoare. Un an mai târziu se clasa primul pe ţară.
Ionuţ Savu: „Vreau să fiu cât mai bun la ceea ce-mi place mie, la fizică şi la matematică în principiu şi asta mă determină să concurez cu alţi elevi de vârsta mea şi să fiu printre primii”.
Gabriel Chişulescu - profesor de fizică: „Într-a şaptea deja era capabil să dea bacalaureatul, pentru că între timp învăţase şi electricitatea. Cred că era singurul care putea să ia 10 la bacalaureat”.
Ionuţ a ajuns la a patra calificare la Naţionala de Fizică, a treia la cea de Informatică, şi prima la Matematică, respectiv Astronomie şi Astrofizică. Rezultatele bune nu se obţin însă uşor.
Ionuţ Savu: „Dimineaţa, la şcoală, fac şase ore şi apoi, după-amiaza, după ce dorm sau mă duc altundeva, să mai fac cu domnul profesor, depinde, patru ore, cinci”.
În perioada olimpiadelor, Ionuţ petrece cel mai mult timp în laboratorul de fizică. Aici l-am găsit şi noi, alături de profesorul îndrumător. Toţi dascălii sunt mândri de el.
Gabriel Chişulescu - profesor de fizică: „Ionuţ se remarca prin faptul că de-abia îi dădeam problema şi găsea imediat soluţia, adică o rapiditate extraordinară de a găsi răspunsul."
Alexandra Marinescu - director adjunct Liceul "I.L. Caragiale", Moreni, profesor de chimie: „Eu sunt profesor din '96. Din 1996 nu cunosc o performanţă de genul acesta. Poate să opteze pentru orice vrea el mai departe. Cu asemenea cunoştinţe de ştiinţe, fizică, matematică, informatică, astronomie şi astrofizică, eu cred că are un orizont foarte larg."
Performanţele şi ambiţia lui Ionuţ îi motivează şi pe ceilalţi elevi.
„Un prieten foarte bun, sunt mândru de el şi mă bucur că, chiar şi după terminarea gimnaziului, am rămas în clasă cu el”.
Sorinel Dumitrescu - profesor de matematică: „Cred că ar trebui să putem face cu toţii mult mai mult pentru astfel de copii. Ar trebui să fie motivaţi financiar, că până la urmă acolo ajungem, mai mult şi poate că, plecând de la exemple de astfel de elevi, mulţi alţi elevi, care sunt şi ei inteligenţi, ar munci mai mult şi ar avea rezultate mai bune."
Ionuţ vine dintr-o familie modestă, cu părinţi muncitori, care l-au susţinut tot timpul. Nu a fost un copil constrâns să înveţe, dar nici nu a fost neglijat.
Cristina Savu - mama lui Ionuţ: „L-am încurajat şi l-am mai învăţat un lucru: chiar de sunt undeva sus şi pot să ajungă, să nu rămână acolo, să nu se îmbete cu apă rece, pentru că viaţa nu se termină nici la olimpiadă, nici la liceu, viaţa merge înainte şi să fie oameni buni, chiar de vor ajunge undeva, să fie în primul rând oameni, pentru că asta contează."
Săptămâna trecută şi-a completat premiile. A obţinut locul 6 la olimpiada de fizică, faza naţională. Concursul a avut loc la Timişioara.