Școlile la care elevii merg cu plăcere

Data actualizării: Data publicării:
elevi

Peste 500 de şcoli de vară şi-au deschis porţile pentru elevii din România. Anul acesta, oferta este mai generoasă ca oricând. De la tradiţionalele cursuri de limbi străine, până la de design, webdesign, robotică sau educaţie civică, copiii au de unde alege. Partea bună este că multe dintre şcolile de vară sunt gratuite.

Eva, Nora şi Maria sunt trei dintre copiii şi-au dorit să meargă în vacanţă la o şcoală de vara. Şi nu la una oricare, ci la cea de... "good looking".

Eva: „Toată lumea, la început când aude de good looking se gândeşte cum ne îmbrăcăm şi cum să ne facem părul. Dar nu, aici good looking înseamnă şi cum te îmbraci, dar şi cum eşti pe dinăuntru. Cum te vede lumea prima dată când se întâlneşte cu tine.”

La o şcoală de "good looking" copiii învaţă cum să se transforme în puşti cu atitudine.

Liliana Hadji, fondator proiect: “Acesta este un spaţiu care dezvoltă proiecte, ţinând cont de nevoile reale şi prezente ale copiilor, copii care provin dintr-o generaţie extrem de dinamică.”

Alintă Linte, psiholog: “Un loc unde toată lumea poate să vină şi să îşi manifeste creativitatea.”

Liliana Hadji, fondator proiect: “Ce facem noi este să îi ajutăm în a identifica aceste înclinaţii, în a le defini şi apoi în a construi plan de dezvoltare.”

Totul este posibil cu ajutorul unei superputeri, numită... GRIT! Un concept lansat de sociologi şi psihologi, care te învaţă cum să îţi pui în valoare perseverenţă şi pasiunea!

Nora: “Pasiunea este să faci ceva îţi place, fără să te oblige nimeni.”

Liliana Hadji, fondator proiect: “Pe lângă grit este autocontrolul, recunoştinţă, curiozitatea, optimismul, entuziasmul şi inteligenţă socială, care este artă de a trăi cu ceilalţi şi a negocia nevoile noastre şi ale celor din jur.”

Eva şi-a descoperit pasiunea în joacă şi, spune ea, şcoală de "good looking" este locul perfect în care îşi poate dezvoltă creativitatea.

Eva: “Pasiunea mea este să îmi fac un fel de firma, marca de haine. Prima dată mă jucăm cu hainele mamei, le luăm din dulap şi mă îmbrăcăm în ele. Şi puneam pantofii şi cădeam. Şi mă ridicăm şi îi mai puneam încă o dată. Şi când venea mama şi vedea dezordinea aia în camera zicea : Eva, să nu mai faci aşa ceva niciodată! Şi după aia eu m-am gândit să nu mai fac aşa ceva, mai bine desenez hainele. Şi am început să le desenez. Fac rochii, bluze, tricouri, pantaloni...”

Eva: “Dacă nu pui pasiune în ceea ce faci, nu îţi va ieşi bine de obicei. Mie aşa se întâmplă. Dacă vreau să zicem că trebuie să mut televizorul de acolo, acolo... Îţi dai seama, nu îmi place. Şi nu îmi iese bine! Ori îmi cade, îl rup, îmi rup picioarele, în cazul cel mai rău.”

Altă şcoală de vara, alţi copii încântaţi de ceea ce fac! Vorbim despre pustii care pe timpul verii vor să îşi dezvolte abilităţile de programare. Dacă în urmă cu câţiva ani cele mai căutate şcoli erau cele de limbi străine acum copiii se simt tot mai atraşi de lumea roboticii.

Daria: “Învăţ cum să programez un robot, să îl construiesc. Poate în viitor chiar să îmi facă o cafea.”

Aron: “Mă numesc Aron şi sunt tătar. Mie îmi place robotică pentru că înveţi multe lucruri noi, îţi dezvoltă mult imaginaţia.”

Daria: “Învăţăm jucându-ne, nu să muncim, că la o şcoală adevărată.”

Cristian Guzun, head teacher: “La o şcoală de vara copiii au ocazia de a învaţă cum funcţionează acel robot, de ce el este considerat robot, nu mecanism. Unde există roboţii, de ce avem nevoie de ei. Şi să ştie că viitorul aparţine roboţilor, în paralel cu oamenii.”

Tamara Grigore, head teacher: “Pe lângă activităţile specifice fiecărui modul avem şi activităţi extra, afară. Ieşim în parc, filmăm cu drona.”

Cristian Guzun, head teacher: “Nu zic că toţi care vin aici neapărat vor merge pe IT. Dar există şansă mare că unii să îşi descopere vocaţia şi să meargă mai departe pe acest drum.”

La această şcoală de vara, copiii care descoperă secretele programării au parte de o surpriză uriaşă! Printre profesorii care predau robotică, web-design şi 3D modelling se află şi un băiat de doar 13 ani!

Mihai: “Eu mai lucrăm şi suplimentar, pe lângă ce ne dădea de lucru în clasa şi profesoară a rămas impresionată de ce făceam eu.”

Tamara Grigore, head teacher: “De doi ani lucrează singur, şi-a îmbunătăţit abilităţile de modelare urmând şi un curs de fotoshop, aici, la noi, la academie. Este studentul nostru şi acum în vara ne-am hotărât să îi dăm o şansă să îşi dezvolte abilităţile de trainer. Să vadă ce înseamnă să fii asistent.”

Mihai este considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi copiii care au trecut pragul acestei academii. Tânărul profesor îşi doreşte că în câţiva ani să ajungă în topul creatorilor de jocuri video.

Mihai: “Deja aproape termin primul meu joc. În iulie îl lansez şi vreau să îmi dezvolt o carieră, pe măsură jocurilor.”

În România sunt deschise câteva sute de şcoli de vară. Copiii pot opta pentru cursuri de limbi străine, bune maniere, sport, gătit, supravieţuire sau programare. Pentru a se putea înscrie la activităţile dorite, părinţii trebuie să scoată din buzunar, în medie, între 200 şi 1.000 de lei, pentru o săptămâna. Elevii pot merge la şcolile de vară până jumătatea lui septembrie, atunci când va începe un nou an şcolar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se modifică programul școlilor din București luni, după alegeri. Activitatea nu va fi suspendată complet
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Copiii lui Brad Pitt nu și-au mai văzut bunicii de 8 ani. Părinții actorului, devastați de lupta juridică cu...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...