Cristiana învaţă în clasa a noua la prestigiosul Liceu ieşean Emil Racoviță. Adolescenta are 10 pe linie, merge la olimpiada de fizică și învaţă de zor ca să devină medic într-un mare spital european.
„Când vreau să învăţ, învăţ, când vreau să mă distrez, mă distrez. Ideea este să fii atent la ore. Cred că asta e cheia succesului”, a mărturisit Cristiana Diaconu, elevă.
Însă şi Banatul are cu ce se mândri. Cele mai mici medii de admitere la liceele de top din Timişoara sunt de peste nouă. Despre învăţătură, copiii de acolo vorbesc numai cu entuziasm.
„Rezultatele bune ale elevilor se datorează muncii lor și a orientării competente a profesorilor, care nu muncesc doar mult, ci și bine”, a afirmat Cornel Petroman - inspector general școlar ISJ Timiș.
Performanţă se face şi în Bucureşti. Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr se poate mândri cu o medie minimă de admitere de 9,63, înregistrată anul trecut. Mita pentru examene este de neconceput pentru elevii de acolo.
Colegiul Sfântul Sava este un alt bastion al învăţăturii la superlativ. Dascăli de excepţie modelează acolo minţi strălucite, fără măcar să îşi atribuie vreun merit.
„Îmi spunea un elev care s-a transferat de la un alt liceu: aici imi place pentru că nu râd colegii de mine dacă vreau să învăț, pentru că toți vor să învețe”, a povestit Ghorghe Lazarescu - profesor de limba română.
Iar fraudele la examenul de maturitate îi îngrijorează şi îi mâhnesc pe părinţii elevilor sârguincioşi.
Colegiul Sf. Sava se mândreşte cu galeria absolvenţilor, din care fac parte Camil Petrescu, Gala Galaction, Ionel Brătianu sau Regele Mihai I.