În acest an, patru din cele cinci specializări ale Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, din Braşov au şefi de promoţie fete. 53 de studenţi au absolvit astăzi cursurile, dar cea mai mare medie - 9,76 - a fost obţinută de sublocotenentul Adriana Comănoaia. După absolvire, tânăra din Slatina se va angaja pilot de elicoptere, la o unitate militară din judeţul Timiş.
„Aviaţia este o pasiune pentru mine, mi-am dorit foarte mult timp să ajung în Forţele Aeriene, să ajung la manşă”, spune sublocotenent Adriana Comănoaia, şefă de promoţie.
Salariul bun şi sigur e unul din motivele care-i determină pe mulţi tineri să aleagă cariera militară. Un proaspăt ofiţer de aviaţie primeşte la încadrare 2.000 de lei, la care se mai adaugă diferite sporuri.
În acelaşi timp, la Constanţa, în faţa Comandamentului Marinei, peste 300 de viitori maiştri militari şi navigatori au spus prezent pentru ultima dată în faţa profesorilor.
Cătălina Cucu a decis că vrea o viaţă militară încă din adolescenţă. După şcoala militară de la Breaza, s-a înscris la Academia Navală Mircea cel Bătrân. „M-a atras foarte mult sistemul militar datorită disciplinei şi siguranţei pe care ţi-o oferă şi, în acelaşi timp, Marina pentru frumuseţea ei specifică”, spune tânăra.
Pentru toţi absolvenţii academiilor militare urmează câteva luni de instrucţie, în funcţie de specializare, înainte să fie încadraţi la unităţile militare din ţară. Mulţi dintre absolvenţii Academiei Navale pot alege şi o carieră civilă. Navigatorii de pe vapoarele comerciale occidentale câştigă salarii de peste 1.000 de euro.