Radu F. Alexandru: „Se surpă sub ochii noștri instituții fundamentale”

Data publicării:
radu f alexandru mediafax

Radu F. Alexandru, vicepreședinte PDL, Mihai Voicu, deputat PNL, ministru delegat pentru relația cu Parlamentul, și Ioan Stanomir, politolog, specialist în drept constituțional, au dezbătut în „Jurnalul de seară” impactul emoțional pe care îi are asupra opiniei publice ancheta privind suspiciunile de fraudă de la bacalaureat. Invitații lui Cosmin Prelipceanu au luat în discuție și modul în care au procedat anchetatorii, șeful și membrii Executivului în acest context.

Discuția a venit după ce Ministerul Public a admis public că a gestionat deficitar comunicarea în cazul anchetei de la Liceul D. Bolintineanu.

Opinia publică nu avea cum să nu reacționeze la faptul că era vorba de niște copii, chiar dacă majori, la limită. Percepția publică se referea la două elemente care cred că erau importante: numărul mare, o sută și ceva, de copii, indiferent dacă aveau 18 ani și o lună, două, trei, erau niște copii care dădeau bacalaureatul, care erau într-un moment crucial al vieții lor. Și atunci, cei care au reacționat cum au reacționat nu aveau cum să scape fără a fi percepuți ca făcând un abuz. Îmi pare rău, asta este situația. Nu aveau cum să scape altfel. Că au reacționat conform legii, nu mă îndoiesc. Dar și legea asta poate fi aplicată respectând niște proceduri cu ceva mai mare atenție, nu știu, nu sunt un specialist”, a fost de părere Mihai Voicu, deputat PNL, ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.

„Ce s-a întâmplat acolo, din punct de vedere emoțional, imaginea cu acești copii, cu părinții, cu lucrurile care s-au petrecut acolo nu poate să nu fie șocantă. Din punct de vedere strict statistic, au 19 ani, deci nu mai sunt niște minori, dar sunt niște copii într-un moment important, vin jandarmii, vine poliția, îi scoate din școală, îi duce, aflăm că îi percheziționează până la a-i dezbrăca și așa mai departe. Toate amănuntele astea creează o stare de emoție și un impact emoțional din fața căruia nu ne putem sustrage”, a declarat Radu F. Alexandru, vicepreședinte PDL.

Referindu-se la declarațiile declarațiile directoarei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, despre alte cazuri semnalate de corupție în timpul acestui examen din țară, de practica strângerii de fonduri de protocol pentru profesori, Radu F. Alexandru consideră că „toate arată o stare de corupție și o stare de falsificare a unor examene, a unor rezultate, care nu ne poate lăsa indiferenți”.

„Eu cred că există o tendință în țara asta de „a se sări peste cal”, cum se spune în popor. Și în mod evident, principala preocupare a anchetatorilor ar fi să se ocupe de cei care au fost inițiatorii acestor acte de corupție și e bine, pe cât posibil, ca cei care se aflăsub stresul unui examen să nu fie supuși unui stres suplimentar. Eu aș aștepta, în calitate de cetățean, explicații și de la un alt ministru, aș aștepta explicații de la ministrul Educației Naționale, pentru că acest act s-a produs în parohia domniei sale, este un act care ține de desfășurarea examenului de bacalaureat și nu ar trebui să subestimăm sau să aruncăm în derizoriu titlul de bacalaureat”, a precizat Ioan Stanomir, politolog, specialist în drept constituțional.

„Nu este vorba de un caz izolat, e vorba, la scară națională, de un fenomen

„Este pentru prima dată când se descoperă o operațiune pe scară largă de corupție în școală”, crede Radu F Alexandru. „Nu este vorba de un caz izolat, e vorba, la scară națională, de un fenomen. (...) Este îngrozitor ce se întâmplă, pentru că se diseminează, copiii au știut. Copiii ășia știu, se poate”, a subliniat Radu F. Alexandru.

„Este o metastază care se dezvoltă sub ochii noștri. (...) Suntem martori la lucruri în care se surpă sub ochii noștri instituții fundamentale”, a conchis vicepreședintele PDL.

„Este vorba de niște ani de zile în care învățământul a tot coborât până a ajuns la nivelul unei emisiuni parcă este pe OTV. Eu când îi văd pe acei oameni care se bat cu polițiștii și sunt nervoși, înjură și sunt agresivi, îmi dau seama că de fapt există un nivel foarte mare de vulgaritate și vulgarizare al acestei societăți”, crede Ioan Stanomir.

Potrivit invitaților lui Cosmin Prelipceanu, printre soluțiile de rezolvare a acestei situații se numără depolitizarea sistemului de învățământ și acordarea unui buget mai mare domeniului.

Care este stadiul anchetei

Invitații au dezbătut și faptul că ministrul de Interne a fost chemat la Palatul Victoria pentru a da explicații referitoare la declarațiile în contradictoriul cu premierul. „Suntem în fața unei situații în care trei instituții – parchet, Ministerul de Interne și prim ministru – care au fiecare varianta lui și fiecare își exprimă nemulțumirea față de celălalt”, consideră Radu F. Alexandru.

Potrivit lui Ioan Stanomir, „asemenea gafe rod la temelia credibilității autorităților zi de zi și nu fac bine, pentru că oamenii așteaptă mult de la autorități, s-au învățat că statul le rezolvă toate problemele, ceea ce e fals, și câmd statul vine și rezolvă problemele pe dos, încurcând mai mult, nici calitatea guvernării nu poate să crească”.

În plus, Radu F. Alexandru consideră că la capitotolul costuri, chiar grave, a acestui gen de declarații ale premierului, intră și pierderea încrederii în plan internațional.

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” rămâne în arest, conform deciziei magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Ancheta fraudării examenului de bacalaureat este, însă, departe de a se fi încheiat. La Poliţia Capitalei a continuat maratonul audierilor, unde alţi 12 elevi au fost interogaţi. Între timp, la Parchetul General şi Ministerul Afacerilor Interne se fac anchete privind acţiunea de vineri când poliştii veniseră să ia elevii cu autobuzul pentru declaraţii.

Costica Vărzaru, fosta directoare, a spus în sala de judecată că ştia că se strâng bani pentru comisia de la bacalaureat, dar că ar fi fost vorba despre sumele pentru un minim protocol pentru aceştia, nu pentru mituirea lor.

Citiţi şi

Ancheta de la Liceul D. Bolintineanu. CSM, chemat să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul declarațiilor premierului

Ancheta de la Liceul D. Bolintineanu. Parchetul General recunoaște proasta comunicare

Un absolvent de 10.00, la Digi24: Am oferte de la universităţi din Franţa şi Anglia, nu ştiu dacă voi pleca

BACALAUREAT 2013 în cifre. 122 de medii de 10.00

Noi acuzații de mită la bac. O elevă de la liceul „Dimitrie Gusti” ar fi oferit 200 de euro

SIBIU. Inspector şcolar de religie, bănuit de luare de mită la bacalaureat

V. Ponta: Bacalaureatul nu trebuie să fie un instrument al statului de terorizare a elevilor și părinților

Drobeta Turnu Severin. Percheziții la două licee, în căutarea profesorilor care ar fi aranjat BAC-ul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...