Constantin Huica, profesor, lider de sindicat: Undeva spunea că pentru distrugeri, pentru comportare necuviincioasă a elevilor, aceştia vor fi sancţionaţi conform articolului 143, or articolul 143 prevede drepturile şi recompensele elevilor şi nu sancţiunile pentru elevi.
Astfel de prevederi, care se regăsesc în noul regulament preuniversitar, i-au nemulţumit pe profesori. Dascălii se plâng că documentul stabileşte multe drepturi pentru elevi şi neglijează cadrele didactice.
Constantin Huica, profesor, lider de sindicat: Câteva sancțiuni mai aspre pentru elevi ca să nu le dea libertatea de a ataca un profesor, atât verbal cât și fizic, ar fi trebuit luate.
Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei: Pot să înţeleg faptul că există o teamă a blocării procesului didactic şi de evaluare la nivelul profesorilor.
Nici directorii de şcoli nu sunt încântaţi de noile reguli.
Gheorghe Gorun, directorul Colegiului Național Spiru Haret: Eu cred că regulamentul respectiv suferă de ceea ce juriștii numesc un exces de reglementare. Sunt o grămadă de comisii care trebuie construite, iar directorii trebuie să fie un fel de Mafalda ca să știe chestiuni juridice, economice, financiare, incendii.
Potrivit noului regulament preuniversitar, elevii au şi posibilitatea de a contesta notele primite la lucrările de control şi chiar să ceară recorectarea extemporalului.
Elev: Mi se pare foarte bună această idee, deoarece câteodată elevii nu au timp să se pregătească foarte bine pentru o anumită materie din cauza programului foarte încărcat.
Regulamentul prevede şi sancţiuni - de la 100 la 1.000 de lei - în cazul absenţelor, dar nu pentru elevi, ci pentru părinţi.
Părinte: Noi, părinții, ne facem datoria să-i trimitem la școală, dar nu știm dacă ajung.
Liderii de sindicat din Educaţie au anunţat că vor trimite Ministerului propuneri pentru modificarea regulamentului preuniversitar, pentru ca acesta să cuprindă drepturi şi pentru profesori.