Propunerea dublei admiteri la liceu cu un examen separat de Evaluarea Națională nu este bine primită de elevi. Doar în București și Ilfov s-au strâns 600 de semnături într-o singură zi, într-o petiție lansată de elevi prin care cer Ministerului eliminarea examenului pentru admiterea la liceu. Prea mult stres pentru copiii care termină în clasa a 8-a într-o singură vară este argumentul asociațiilor de elevi și părinți. Asta în timp ce directorii colegiilor de top se tem că nu vor face față valului de denigrare ce ar putea să apară în spațiul public cu privire la suspiciunile de fraudare a admiterii la școlile de elită.
Din 2028, liceele din țară cu cea mai mai mare concurență vor putea organiza propria admitere pentru până la 90% din locuri, potrivit proiectului Legii Învățământului Preuniversitar. Tot în proiectul noilor legi este prevăzut faptul că liceele care vor organiza propria admitere vor putea să ține cont în ce proporție vor vrea de rezultatele la Evaluarea Națională. Chiar dacă au scăpat de stresul admiterii, liceenii nu văd cu ochi buni modificările propuse de actualul ministru al Educației.
În contextul în care nu mai conteaza nici evaluarea națională, atunci ar trebui să se hotarască dacă se rămane pe sistemul care a fost până acum, cu evaluarea națională sau fiecare copil merge la liceul care dorește și își dă admiterea acolo.
Liceele care vor organiza admitere vor trebui să anunțe cu un an înainte cele două probe scrise adaptate specializărilor fiecărui profil. Cerințele ar urma să fie mai dificile ca la Evaluarea Națională și vor fi elaborate de o structură a Ministerului Educației.
Elev: De exemplu, eu sunt pe profil bilingv într-un liceu și liceul ăla poate vrea să îți testeze cunoștintele de limbă engleză. Să își selecteze cumva populația din liceu, să îi trieze, cumva. Și atunci, după examenul pe care îl dă toată lumea, poate ai avut o zi proastă, mai ai o șansă să mai dai un examen exact pentru locul în care vrei să ajungi, și mi se pare benefic.
600 de semnături pentru eliminarea admiterii la liceu s-au adunat într-o singură zi împotriva dublei admiteri, într-o petiție inițiată de Asociația de Elevi București-Ilfov.
Matei Alexandru, Asociatia de Elevi București Ilfov: Nici măcar studenții nu dau 4 examene într-un timp atât de scurt. Un copil de 9,50 ar trebui să intre la un liceu bun, ori acum acel copil s-ar putea să nu mai prindă loc.
În timp ce părinții se tem că va exista și mai multă segregare și că piața meditațiilor va înflori, directorii se tem că părinții vor acuza școlile de top că au „aranjat” examenele.
Iulian Cristache, FNAP: Atât timp cât noi avem discrepanțe așa de mari între ceea ce se predă în unele școli, chiar și din mediul urban, creăm niște inechități.
Andreea Bodea, director Colegiul National I.L.Caragiale: Ori e admitere la liceu după Evaluarea Națională cu cap și coada, cu subiecte făcute de minister și cu o corectură externalizată ca sa se elimine această suspiciune gravă de fraudă de elevi care vor face meditații cu profesorii din colegiu.
Elevii care nu se vor înscrie la admitere în niciun liceu ar urma să participe automat la repartizarea computerizată care va avea loc imediat după concursul de admitere la liceu, pe baza rezultatelor de la Evaluarea Națională.
Editor : Liviu Cojan