Banii pentru lucrări au fost alocaţi de Ministerul Educaţiei şi nimeni nu a luat în calcul, acum şase ani, că în localitate sunt prea puţini copii. Acum, autorităţile dau vina unele pe altele pentru fondurile cheltuite inutil.
Şcoala din satul Horodiştea a fost modernizată în anul 2009. Lucrările au costat 300.000 de lei, dar doi ani mai târziu şcoala a fost închisă pentru că în localitate erau prea puţini elevi. Nimeni nu-şi asumă răspunderea pentru banii irosiţi. „Selecţia a făcut-o Inspectoratul Şcolar, dar şi noi ne doream ca toate şcolile din comună să fie reabilitate. Nu mi-au cerut nicio părere, nimic. Doar atât, eu am spus că sunt nemulţumit de felul în care se cheltuie banii publici”, a declarat Vasile Creţu, fostul primar al comunei Cotnari.
„Banii au venit prin hotărâre guvernamentală şi au fost repartizaţi de inspectorat către şcoala respectivă conform deciziei ministerului”, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi.
Aceeaşi soartă riscă să o aibă şi şcoala din satul Rediu-Aldei. Primăria a investit o jumătate de milion de lei într-o clădire nouă, cu etaj şi cinci săli de curs în care învaţă doar 15 preşcolari.
În timp ce în unele localităţi s-au risipit bani cu şcolile, în altele nu s-au făcut investiţii de zeci de ani. Este şi motivul pentru care o treime din cele 665 de unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi nu au primit anul trecut autorizaţie sanitară.