La Școala din satul Mădârjești, comuna Bălțați, învață peste o sută de elevi și preșcolari. Iar până acum, singurul grup sanitar al unității de învățământ se afla în afara şcolii, la o distanţă de peste 200 de metri. Tocmai din această cauză, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică nu au dat niciodată aviz de funcționare. Sătui să aștepte finanțare de la stat, localnicii împreună cu autoritățile locale s-au apucat singuri de construit.
"Am fost cu toții de acord să începem lucrările aici cu ajutorul oamenilor, munca este voluntară, nu se dă nici un ban, materialele sunt de la școală, am mai luat din sat, de la unul de la altul. Ne-au mai ajutat cu ciment, cu nisip cu scânduri, cu ce a fost nevoie, oamenii au fost de acord," povesteşte Marilena Bălan, administratorul Școlii Mădârjești
Cei mai mulți dintre cei care muncesc la construcție sunt părinți ai copiilor care învață la Școala Mădârjești. "Trebuiau să iasă afară, prin frig, prin zăpadă, aluneacau, era o întreagă tevatură," povesteşte un localnic. "Trebuie să ajutăm, să facem treabă și să fie pentru copii noștri," explică un alt localnic ce l-a motivat să contribuie cu materiale şi muncă fizică la lucrările de modernizare.
Şef de şantier este chiar primarul din comuna Bălţaţi, Vasile Aștefanei: "Suprafața totală a băii va fi de 12 mp, compartimentată pe două uși, trei cabine cu intrare specială pentru fetițe și trei cabine cu intrare specială pentru băieți." În total, în modernizarea şcolii, comunitatea a investit 10.000 de lei, buget la care a contribuit şi Primăria. Acum, localnicii speră să termine construcția până la finalul lunii astfel încât să poată obține autorizația de funcționare până la începutul anului școlar.