Video Exclusiv Marius Nistor, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”: „Dacă nu apare nicio schimbare luni, probabil că greva va continua”

Data actualizării: Data publicării:
marius nistor
Guvernul anunță pe site că de la ora 12 vor avea loc consultări cu reprezentanții sindicatelor din educație. Liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat la Digi24 că sindicaliștii nu au primit nicio invitație la discuții. FOTO: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a explicat la Digi24, că „dacă nu apare nicio schimbare majoră în cursul zilei de luni, probabil că greva generală va continua”, explicând că „sunt disponibili să participe la negocieri ori de câte ori vor fi chemați”.

„Nu pot să vă spun ce se va întâmpla luni seara. Ceea ce este cert, cei care au declanșat greva generală pe baza unui referendum sunt colegii noștri. Ei sunt singurii în măsură să ia decizia continuării sau stopării acestei forme de protest. Le-am înaintat această ofertă celor de la Guvern și deja semnalele primite în teritoriu sunt negative și, cu alte cuvinte, luni va fi grevă și dacă nu apare nicio schimbare majoră în cursul zilei de luni, ea, probabil, va continua. Suntem disponibili să participăm la negocieri ori de câte ori vom fi chemați. Există disponibilitate și din partea Guvernului, așteptăm date clare și o ofertă care să fie credibilă colegilor noștri din teritoriu”, a mai spus el.

Întrebat ce vor face părinții luni, președintele i-a rugat „să dea dovadă de înțelegere și să nu-și trimită copiii la școală, acolo unde nu se țin orele”.

Profesorii care participă la grevă vor avea contractul individual de muncă suspendat pe durata desfășurării acesteia

De asemenea, el a mai explicat că cei care participă la grevă vor avea „contractul individual de muncă suspendat pe durata desfășurării acțiunii în cauză”.

În ceea ce privește legea salarizării, el a spus că „pe 15 iulie Ministerul Muncii va organiza negocieri cu toate federațiile sindicale din domeniul bugetar, pe baza grilelor care vor fi puse la dispoziția Ministerului în cauză, că în septembrie va intra în Parlament și că s-ar putea ca la sfârșitul anului legea să fie adoptată și promulgată, aplicabilitatea ei fiind de la 1 ianuarie anul viitor, însă că nimeni nu știe cum se va aplica și cum va arăta grila de salarizare”.

„Toate sunt cu poate, așadar nu există niciun motiv foarte clar care să-i determine pe colegii noștri în acest moment să adopte o altă atitudine”, a mai spus el.

Ce spune Marius Nistor despre meditații

Președintele a mai fost întrebat și dacă va scădea prețul meditațiilor, în cazul în care Guvernul le va accepta toate solicitările.

„Nu este vorba despre solicitările profesorilor, ci ale întregului sistem și nu putem, în acest moment foarte dificil, să ne legăm în permanență de situația meditațiilor. Dacă existau investiții corespunzătoare în unitățile de învățământ preuniversitar, dacă se putea asigura sistemul de școală de după școală pentru toți elevii din România, toate aceste ore puteau fi acordate instituțional la nivelul unităților școlare. Dar atâta vreme cât tu menții unitățile de învățământ preuniversitar și învățământul românesc într-o stare de subfinanțare cronică acesta este rezultatul. Haideți să nu ne mai ascundem de fiecare dată în spatele așa-ziselor meditații pe care le dau unii profesori sau să căutăm alte justificări de ce anume nu investim în educație. Cred că Guvernului îi convine așa ceva. Noi nu mai acceptăm lucrul acesta. Dacă vrem să existe o concurență masivă pentru intrarea în sistemul de învățământ salarizarea trebuie să fie cu adevărat motivantă. Nu e vorba numai despre salarizare, ci și despre statulul social al personalului, de respectul față de școală și de cei care lucrează în învățământ. Când toate acestea vor fi redate, când și legislația în domeniu va fi pusă în aplicare, poate că lucrurile se vor schimba radical. Avem nevoie de voință politică, ori cam întârzie să apară. De fiecare dată ni s-a spus că dacă v-am dat vouă ceva, automat vor cere și ceilalți. Ni s-a spus și astăzi acest lucru”, a mai explicat Nistor.

De asemenea, el a fost rugat să dea câteva exemple de salarii actuale în învățământ, pe diverse categorii.

„O îngrijitoare primește în jur de 1.900 de lei, cu alocație de hrană, cu tot, personalul didactic debutant, cu studii superioare de lungă durată, primește în jur de 2.580 de lei, cu alocație de hrană, personalul cu grad didactic doi, cu studii superioare de lungă durată și vechime de 25 de ani, ajunge la aproximativ 3.500 - 3.600 de lei și ne ducem către personalul didactic care se află la apogeul carierei, vechime peste 40 de ani, care poate să ajungă la salariul net de bază de aproximativ 4.000 - 4.500 de lei. Acestea sunt salariile din prezent”, a mai adăugat Marius Nistor.

În ceea ce privește solicitările profesorilor, Marius Nistor a explicat că „pleacă de la acea referință stabilită de comun acord cu ministrul Educației, ca salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Plecând de la această referință, să apară creșteri graduale pentru toate celelalte funcții existente în sistemul de învățământ”. El a mai adăugat că „solicitările sunt decente, normale și se respectă o practică care există la nivel european”.

Președintele Federației transmite clasei politice să vină cu soluții cât mai rapid

Președintele a fost întrebat și ce se va întâmpla cu examenele naționale, dacă Guvernul nu va accepta solicitările.

„Încă înainte de a declanșa referendumul, inspectoratele școlare, școlile și Ministerul Educației, cu mare greutate, reușea să-și asigure sau chiar nu-și asigura lista cu personal ddiactic dispus să participe la toate etapele pe care le presupune un examen național, de unde rezultă că starea de nemulțumire exista. În momentul de față situația devine foarte gravă. Nu ne dorim sub nicio formă ca elevii noștri să fie afectați. Sper să nu existe acest risc. Profesorii sunt părinți, au și ei copii care se pregătesc de examene și și-au asumat riscul în cauză. Sunt mulți elevi care sunt solidari cu noi, care știu ce înseamnă riscul declanșării unei greve generale și care poate conduce la o amânare a examenelor naționale, dar ei sunt solidari, pentru că înțeleg. Nu poți să ceri la nesfârșit, fără să dai ceva în schimb”, a mai zis el.

De asemenea, președintele Federației a mai rugat clasa politică „să fie înțeleaptă și să nu se folosească de nemulțumirile legitime ale celor din sistem”.

„Colegii noștri au așteptat vreme de 30 de ani să fie luați în considerare și cuvintele frumoase nu țin loc de credibilitate. Au nevoie de fapte, de date concrete și rog clasa politică să fie înțeleaptă, să nu se folosească de nemulțumirile legitime ale colegilor din sistem și să vină cu soluții cât mai rapid cu putință. Ar fi bine ca în termen scurt să apară un act normativ (adoptat înainte ca legea salarizării să fie gata și să cuprindă solicitările salariale n.r.), dar deocamdată Guvernul nu este dispus să-și asume răspunderea în privința emiterii unui astfel de document. Termenul de 15 iulie nu este un termen rezonabil, pentru că discutăm de o posibilă lege unitară de salarizare, care urmează să fie discutată în Parlamentul României. Greva din educație va dura atâta timp cât vor hotărî colegii noștri”, a conchis el.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
urna de vot
Alegeri prezidenţiale 2024. Votul în diaspora începe vineri: Care este programul secțiilor și cum pot vota...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...