Manuale cu erori. Ecaterina Andronescu: Nu mă întrebaţi pe mine de greşelile altora
Data publicării:
Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a fost întrebată vineri, la Constanţa, cine plăteşte greşelile din manuale, spunând că nu doreşte să fie chestionată pentru greşelile altora, precizând că a fost rescrisă metodologia pentru manuale, afirmând că interesul este ca acestea să fie corecte şi de calitate. Andronescu a precizat că nu trebuie să fii specialist în geografie ca să vezi că la Turnu Severin autorul de manuale a pus Turnu Măgurele.
„Nu mă întrebaţi pe mine de greşelile altora, să-i întrebaţi pe cei care greşesc şi mai ales să îi punem să îşi corecteze greşelile. Vreau să vă spun că în acest an, poate aţi şi văzut pe site-ul nostru, am rescris metodologia pentru manuale. Am deschis competiţia pentru manuale pentru că interesul nostru este să avem manuale corecte, manuale de calitate. Şi dacă o să vă uitaţi în metodologie o să vedeţi că anul acesta saltul spre calitatea manualelor este absolut imens. Se punctează cu 100 de puncte calitatea manualelor şi niciun manual nu este selectat dacă obţine mai puţin de 95 de puncte din 100, ceea ce după opinia mea este să spunem un criteriu care să ne asigure că vom avea manuale de calitate”, a spus Andronescu, citată de News.ro.
Ea a menţionat că este o responsabilitate foarte mare şi a celor care fac evaluarea manualelor.
„Este o responsabilitate foarte mare şi a celor care fac evaluarea manualelor pentru că cel care evaluează îşi asumă o responsabilitate. Nu trebuie să fii specialist în geografie ca să vezi că la Turnu Severin ai pus Turnu Măgurele, autorul de manuale a pus Turnu Măgurele. Eu cred că au fost şi neatenţii, ca să le numesc într-o manieră uşor academică”, a adăugat ministrul Educaţiei.
Ecaterina Andronescu a fost prezentă vineri, la sărbătorirea Centenarului Colegiului Naţional Mihai Eminescu din municipiul Constanţa. De asemenea, vineri după amiază, ministrul Educaţiei Naţionale va avea întâlniri cu conducerea Universităţii Ovidius.
Senatorul USR Dan Lungu susţine că, în urma unei interpelări făcute la Ministerul Educaţiei, i s-a comunicat că autorii manualelor unice, dar cu greşeli multiple, au încasat sume cuprinse între 25.000 - 45.000 de lei brut. Lungu consideră că aceste onorarii sunt nejustificate, că procedura de selecţie nu a fost transparentă şi nu există garanţia că au fost aleşi cei mai buni specialişti.