O oră de istorie la liceul „Grigore Moisil” din Timișoara începe cu o discuție despre luptătorii jihadiști.
„Aceşti băieţi, cei trei, şi cine ştie câţi or fi ca ei, nu ucid în numele Islamului, pentru că Islamul nu are în context aşa ceva. Consideră că cei pe care îi ucid sunt aşa cum sunt pentru Dumneavoastră jocurile electronice”, le-a explicat profesorul de istorie elevilor.
De la extremismul religios, la atentatele din 11 septembrie, Charlie Hebdo și tragedia din Bruxelles, toate au devenit subiect de discuţie la clasă.
„Trebuie să fim conștienți că aceste lucruri se pot întâmpla”, a spus un elev.
„Mi se pare bine că ne spune aceste lucruri, mulți profesori nu spun despre lucrurile respective în școli”, a adăugat un alt elev.
Profesorii au început să predea lecţii despre pericolul Stat Islamic când au văzut cum interesul adolescenţilor alunecă pe o pantă riscantă.
„Sunt anumiți tineri care încearcă să se regăsească. Cum pe vremuri erau acele curente muzicale, rock sau new age iată că acum a devenit o modă să devii simpatizant ISIS”, a spus profesorul de istorie Adrian Kali.
De asemenea, pentru a preveni situaţii periculoase, procurorii de la investigarea terorismului vor să modifice Codul Penal, astfel încât vizitele pe site-urile jihadiste să fie pedepsite penal.
„Introducerea ca infracţiune, ca text de infracţiune, a accesului în mod repetat a site-urilor cu caracter jihadist. Constuituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de acte de terorism şi pedepsirea infracţiunii referitoare la luptătorii străini. România este parte a Europei şi trebuie să fie pregătită tot timpul pentru ce este mai rău”, a declarat șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Precauţiile nu sunt exagerate. La sfârşitul anului trecut, un elev de 17 ani de la Craiova a fost ridicat de procurorii de la investigarea terorismului. Agenţii Serviciului Român de Informaţii îl monitorizau şi spun că făcea propagandă Stat Islamic.