Fondul clasei este o lecţie care se predă în toată ţara. De la Iaşi, unde primăria a investit 300 de milioane de lei în şcoli, la Timişoara, cu două treimi din această sumă. De la Braşov, unde pentru cadourile profesorilor un elev dă şi 300 de lei, la Oradea, unde rechizitele costă chiar şi 400 de lei. La Cluj-Napoca, 300 de lei se duc pe uniforme. La Bucureşti, numai hainele costă cât jumătate din salariul minim pe economie.
„Deşi noi în Constituţia României avem prevăzut că învăţământul de stat obligatoriu este gratuit, se pare că ne minţim singuri, atâta vreme cât toate guvernele postdecembriste au mers pe varianta că ceea ce nu se acordă În conformitate cu prevederile legii să fie compensat în mod tacit prin contribuţii ale cadrelor didactice şI ale asociaţiilor de părinţi", a explicat Marius Nistor preşedintele FSE Spiru Haret.
De aceea, mulţi părinţi preferă să îşi trimită copiii la şcoli particulare. Chiar dacă plătesc mai mult, ştiu că banii le sunt luaţi legal. Iar asemenea instituţii au un regulament strict. Singurele cadouri acceptate pentru profesoare sunt florile şi mărţişoarele.
„Aceasta este o şcoală particulară unde cursurile costă, admiterea e pe bază de taxe, dar anumite metehne care ţin de mentalitatea naţională, ca să nu zic balcanică, nu pot fi împiedicate decât prin lucruri formale", a subliniat Dana Papadima director educaţional şcoală privată.
Statul român investește anual 500 de euro în fiecare elev, de trei ori mai puţin decât Franţa şi de patru ori mai puţin ca Danemarca